106895
13:21 6.102020

В Ужгороді вшанували пам'ять Арадських мучеників

Життя 6982

6 жовтня відзначають день пам’яті Арадських мучеників. У цей день, в далекому 1849 році в місті Арад стратили 13-ть військових командирів, які стояли на чолі Угорської революції та боролися за власні погляди й ідеали.

Тож угорці Закарпаття традиційно проводять поминальні заходи з цієї нагоди. В Ужгороді представники ГО «ТУКЗ – КМКС» та Генерального консульства Угорщини в місті Ужгород поклали вінки до меморіальної дошки Ласло Бимира та могили Яноша Сегелеті – героїчних постатей угорської історії, що поклали свої життя задля гідного майбутнього для наступних поколінь.

Золтан Кулін, депутат Ужгородської міської ради, директор телеканалу «21 Ungvár» зауважив, що кожен угорець, який знає та береже історію своїх предків сьогодні схилить голову перед страченими в Араді військовими командирами. Хоча «арадськими мучениками» вважають й інших особистостей, що трагічно загинули після поразки угорської революції. Меморіальні знаки та пам’ятки присвячені їм розміщені в багатьох куточках Угорщини та Закарпаття.

Так, на одній з вулиць Ужгорода, на стіні будинку, де провів свої останні роки барон Ласло Бимир, який у 1845 році поставив свій підпис під документом, що проголошував незалежність Угорщини. Через це його засудили до страти шляхом повішення, однак замінили покарання на 20 років заслання. Через 10 років він осліп, отримав свободу та перебрався до рідного Закарпаття, де й помер через два роки.

Меморіальну табличку в його честь встановили ще у 1911 році, проте в радянський час її майже повністю знищили. Проте, у 1991 році за ініціативи осередку Товариства угорської культури Закарпаття у місті Ужгород, її відновили.

Йосип Резеш, експерт з питань національностей та релігій, наголосив на важливості пам’яті минулого, історичних фактів, що дали нашим предкам поштовх до дій для відстоювання своїх інтересів та ідеалів: «Ми маємо завжди пам’ятати про наших героїв, схиляти голови перед їхньою світлою пам’яттю та ділитися своїми знаннями з нашими дітьми».

Поклала вінок до могили Яноша Сегелеті на ужгородському цвинтарі й директорка ЗОШ №10 з угорською мовою навчання ім. Дойко Габора Юдіт Кулін. «Без минулого немає майбутнього. Хто не знає свого минулого, не може мати майбутнього», – це ключові слова в розумінні своєї ідентичності, відданості традиціям та ідеалам. Як директор навчального закладу, пані Юдіт вважає необхідним знайомити дітей зі своєю історією з раннього віку, адже так вони краще розумітимуть через які перепони мали пройти герої минулого, щоб привести нас до щасливого майбутнього.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах