106891
13:10 6.102020

День Бетлена в Хусті провели в незвичному форматі

Життя 3559

Через епідемічну ситуацію традиційний етнокультурний фестиваль «День Бетлена» в м. Хусті цього року не відбувся, проте організатори провели меморіальний захід на честь князя Бетлена.

Перший День Бетлена відбувся в місті у 2013 році. Захід, ініційований та організований громадською організацією «Pro cultura subcarpatica», відтоді став традиційним етнокультурним фестивалем, що збирав на центральній площі міста його мешканців та гостей.

«Хоча цього року через епідемічну ситуацію немає можливості провести фестиваль, усе ж відрадно, що у 2013 році вдалося втілити в життя цю ініціативу, адже таким чином ми повернули в регіон пам’ять про Бетлена та його діяльність. Протягом 8 років звертаємо на це увагу, такою є мета фестивалю», – зазначила голова ГО «Pro cultura subcarpatica» Ілдика Орос під час меморіального заходу. Вона також наголосила на важливості нагадати громаді про видатного князя навіть за теперішніх обставин.

«Приклад Габора Бетлена показує, що ми не можемо зробити все, що потрібно, але маємо зробити все, що від нас залежить. Цей меседж особливо актуальний тепер, перед виборами. Кожен несе відповідальність, у тому числі ті, хто стверджує, що не має нічого спільного з політикою. Вони також повинні піти голосувати і своїм рішенням визначити, хто керуватиме областю, районом, містом. Від цього залежатиме, в яких умовах ми будемо жити», – підкреслила Ілдика Орос.

Для мешканців Хуста День Бетлена протягом років став родинним святом, котре відвідують представники різних поколінь.

«Для хустян День Бетлена є своєрідним заходом командотворення. Під час дійства ми маємо можливість показати наші традиції й таким чином ближче познайомитися з тими, хто нас оточує», – зазначив Йожеф Козма, голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС м. Хуста. За його словами, у місті взагалі немає міжнаціональних проблем, тут панують мирне співіснування та добросусідські відносини, про що свідчить і те, що фестиваль став заходом, популярним серед усіх мешканців.

Після покладання вінків до пам’ятного знака представники ГО «Pro cultura subcarpatica» надвечір показали на головній площі міста нарізку відео про етнокультурний фестиваль «День Бетлена» за попередні роки.

Еніке Вараді/Váradi Enikő/Kárpátalja hetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах