106856
08:33 5.102020

На Рахівщині відкрили єдиний у світі музей гуцульської бриндзі

Життя 3312

Музей гуцульської бриндзі у Рахові, перш за все, має на меті популяризацію професії вівчаря та підвищення її престижності, збереження традиційних технологій виготовлення сиру та гуцульської культури.

Проєкт вдалося реалізувати в рамках партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» УКФ.

Заклад стане «ланцюжком» між розповідями про бриндзю і мандрівками на полонину на господарства, де її виготовляють. Це буде сучасний інтерактивний музей. Інтер’єр виконаний у народному стилі. «Є макет «вівчарської стаї», а біля берфели з казанком, путерою та бербеницею можна поринути в магію виготовлення овечого сиру. Але вам уже скажемо, що процес доїння триває в середньому 1,5 – 2 години, тричі на день, незалежно від погоди. Тобто вівчар 4,5 – 6 годин щодоби сидячи доїть овець. Одна вівця за раз може дати до 250 – 300 мл молока», – йдеться на сторінці музею у фейсбуці.

Дізнаєтеся й чимало цікавого про гуцульську бриндзю, яка є однією з найулюбленіших страв верховинців та обов’язковим компонентом для понад 30 наїдків. Вона дуже корисна, адже підвищує імунно-захисні функції, збагачує організм кальцієм та іншими мінеральними добавками. Щоб отримати більше інформації про високогірне вівчарство, на екрані демонструється фільм «Гуцульська овеча бриндзя». Можете здійснити екскурсію музеєм за допомогою віарокуляр, розглянути поштівки, фотографуватися на всій території (й на подвір’ї), грати на трембіті й сопілці, дзвеніти в дзвіночки, приміряти гуцульське національне вбрання.

Відвідування музею до 30 жовтня безкоштовне, бо поки працює у тестовому режимі, тому просять замовляти екскурсію за попереднім записом (можна на сторінці у фейсбуці). А от дегустації платні, їх вартість залежить від набору страв.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах