106698
17:55 2.102020

Як сьогодні можна придбати авто за кордоном і на що слід звертати увагу в першу чергу?

Життя 7228

Уже багато років пригон автомобілів із країн ЄС та їх розмитнення користуються шаленою популярністю як у закарпатців зокрема, так і українців загалом. Чому? А тому, що вітчизняні авто не відрізняються високою якістю, а тутешні іномарки мають зовсім не демократичну ціну.

Тож більшість потенційних автовласників готова купувати транспортний засіб саме за кордоном. І цьому факту є кілька пояснень: низька вартість (машина, що експлуатувалась декілька років у країнах ЄС, буде коштувати у кілька разів дешевше від нового вітчизняного автомобіля); великий асортимент (на різних сайтах і онлайн-платформах можна без проблем знайти оптимальний варіант у співвідношенні ціна/якість); незначний знос авто (загалом гарний стан транспортного засобу).

Але для початку вам потрібно визначитися з тим, хто саме купить вам автомобіль. Сьогодні у вас є два шляхи вирішення цієї проблеми. І перший із них – це самостійно знайти та придбати машину. Проте сьогодні він поки що фактично тимчасово заблокований через ковідпандемію.

Тож якщо ви надумаєте колись це зробити, то для початку вам слід розпочати пошуки майбутнього авто, скориставшись інтернет-ресурсами. І це точно не становитиме для вас якихось проблем, адже більшість спеціалізованих сайтів пропонує дуже зручні фільтри. Завдяки їм кожен легко виділить бажану ціну та марку, пробіг чи інші важливі параметри. Але будьте дуже уважними при пошуку автомобіля через інтернет і не звертайте уваги на оголошення без фото. Такі оголошення дуже часто можна розцінювати як спробу приховати особливості та справжні дефекти транспортного засобу.

Є також варіант вибору машини на автобазарах, які можна знайти в кожному великому європейському місті. Але це – як шукати «голку в стозі сіна» – далеко не на кожному автобазарі продають авто з вашого «списку пріоритетів», тому слід обирати цей варіант лише у крайньому випадку.

Ще важлива деталь – перш ніж спакувати валізу та вирушити за кордон, бажано поспілкуватись із власником машини. В процесі розмови варто поцікавитись пробігом авто, датою техогляду, терміном експлуатації (скільки років авто перебуває у конкретної людини). Краще мати справу з безпосереднім власником. Так ви швидше та легше зможете зібрати необхідні документи і купите авто за більш низькою ціною.

Ужгородець Олександр Сойма, який устиг придбати собі автомобіль у кінці лютого цього року, акурат до коронавірусного закриття кордонів, пройшов цей шлях практично сам і поділився своїми враженнями. «Я вже давно хотів спробувати пройти цей шлях самостійно. Водійський стаж у мене – понад двадцять років, батько – у минулому далекобійник із великим стажем і також добре розбирається в автомобілях, тож вирішив взяти відпустку на роботі й поїхати разом із ним за машиною.

Почну з того, що я взагалі прихильник німецького автопрому, тому і шукав марки Фольксваген, Шкода або, у крайньому випадку, Ауді. Знайшов через спеціалізований сайт два авто марки Фольксваген 2017 року випуску в Празі, написав обом власникам, далі здзвонилися і переговорили. Ще важливий момент, я спеціально шукав автоматичну коробку передач, щоб і жінка могла користуватися автомобілем.

Кордон ми перетинали довго, адже зараз, у період пандемії, все дуже складно. Я, на всякий випадок, спеціально забронював нам номер у хостелі.

Коли ми приїхали до Праги, я зателефонував першому по списку власнику і ми зустрілися. Автомобіль мені сподобався, були невеликі нюанси, пов’язані з лівим заднім крилом, але загалом я був задоволеним. Я попросив заїхати на техогляд, власник без проблем погодився.

Вже за годину ми трохи поторгувалися і домовилися. Я попросив 2-3 години, щоб подивитися й іншу машину. Далі одразу зателефонував іншому власнику. Домовилися зустрітися коло торгового центру. Машина теж виявилася у хорошому стані, навіть кращому за попередню, ще і з бонусами (новий комплект зимової гуми, практично нові гумові оригінальні килимки і набір автоключів відомої марки – авт.).

Ціна була трохи вищою, але я розраховував на це. Я попросив заїхати на техстанцію. Заїхали і добрих 40 хвилин оглядали та перевіряли авто. Все було у нормі, власник виявився чесним і все було згідно з тією інформацією, яку він подав на сайт. Ми з батьком порадилися і вирішили брати саме це авто. Ми трохи поторгувалися і домовилися. Після цього я зателефонував попередньому продавцю і пояснив ситуацію.

Власник авто, яке я вирішив купити, виявився поліцейським на пенсії і все переоформлення пройшло максимально швидко. Я також придбав транзитні номери, а вогнегасник, аварійка і аптечка вже були у машині.

Далі ми повернулися додому. На кордоні насправді помучився, бо була велика черга, я трохи розгубився, але потім подзвонив до знайомого брокера, який дуже допоміг. Далі, вже вдома, за кілька днів став на облік, зробив страховку на рік і все.

Чесно кажучи, наступного разу вже так не буду робити, бо ці очікування на кордоні просто добивають. Я готовий буду домовитися із людьми, які займаються купівлею та доставкою автомобіля до кордону, чи, вже навіть, розмитнюють і продають тут».

І ось ми підійшли до другого варіанту придбання авто за кордоном – за допомогою спеціалістів. Оскільки, Закарпаття безпосередньо межує з країнами Європейського Союзу, то тут уже давно у цьому напрямку працюють не тільки окремі фахівці, а й спеціально створені підприємства, які тримають «руку на пульсі» і знають усі новели та особливості цієї теми.

Їхні послуги, звичайно ж, не безоплатні, але у підсумку ви отримаєте те, що хочете. Та це тільки за умови порядності та компетентності людини, якій ви довірили цю справу. Тож, для початку, почитайте про цей ринок, пошукайте відгуки про людей, які цим займаються, також добре було б, щоб хтось із ваших друзів чи колег уже користувався такими послугами і міг вам когось порекомендувати.

До прикладу, Олександр Переста, який уже багато років працює в цій сфері і може, без перебільшення, годинами розповідати на цю тематику, адже знає її досконально, зазначив наступне: «Звичайно, що пандемія коронавірусу вплинула і на авторинок. До прикладу, сьогодні фізична особа не зможе просто так перетнути кордон для того, щоб придбати собі автомобіль у країнах ЄС чи Швейцарії. Така можливість є тільки у юридичних осіб і лише за певних умов.

Щодо уподобань автолюбителів, то найпопулярнішою продовжує залишатися VAG група (Volkswagen, Skoda, Audi тощо). Хороші автомобілі ми підшуковуємо постійно і далі визначаємо найоптимальніший маршрут, щоб поїхати за ними і придбати, а вже далі забрати їх додому. Працюємо як на конкретне замовлення, так і для постійного поповнення нашого автопарку, щоб потенційні клієнти вже тут, на місці, мали можливість вибрати для себе хороше авто. Хочу зазначити, що ми принципово орієнтуємося на якісні автомобілі, які перед купівлею обов’язково перевіряємо як візуально, так і з допомогою спеціального обладнання.

Щодо цін на конкретне авто, то можу зазначити, що все залежить від того, яка саме це машина. Сьогодні ціни на деякі марки і моделі навіть трошки виросли. І на це впливає досить багато факторів. Інколи, на перший погляд, не важливих, як-от курс валют. Але при виборі конкретного автомобіля, безперечно, у першу чергу враховуються рік випуску авто, тип кузова, тип коробки передач, потужність двигуна, загальний пробіг, комплектація і ще багато різних деталей. Тож, обираючи автомобіль, потенційний власник має розуміти, що саме він хоче, адже тоді й нам легше підібрати для нього найоптимальніші варіанти».

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах