106600
19:14 30.092020

На Берегівщині передали два відремонтованих садочка. Фото

Життя 5545

Дошкільні навчальні заклади сіл Мала Бийгань та Берегуйфалу, Берегівського району, взяли участь програмі розвитку садочків Карпатського басейну. Програма реалізується за підтримки угорського уряду у співпраці із Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством.  

Так, будівля садочка «Зірочка», що у Малій Бийгані була побудована ще за радянські часи, у 1986 році. Тож ремонтні роботи та покращення матеріально-технічного стану дошкільного навчального закладу стояло на порядку денному громади вже не перший рік. Наразі в будівлі розміщені три групи, серед яких яслі та різновікові групи.

Завдяки програмі в садочку провели капітальний ремонт внутрішніх приміщень, роботи по зовнішньому оздобленню, заміну покрівлі та дорожнього покриття перед входом у заклад. Крім того провели заміну вікон та дверей, вмонтували сучасну кухню та придбали нові меблі.

На урочистій передачі оновленого закладу були присутні Матяш Сіладі, Генеральний консул Угорщини в місті Берегово, Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», Йосиф Шін, голова Берегівської районної ради та Ілдика Орос, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства.

У своєму зверненні до присутніх Ілдика Орос зауважила, що завдяки принципам та добрим намірам угорського уряду, який визначив пріоритетним напрямком допомагати угорським громадам, що проживають в інших країнах Європи, не було б ні подібних програм, ні відремонтованих навчальних закладів: «Завдяки такій підтримці ми можемо розраховувати на значні фінансові вливання в освітню галузь, які є вкрай необхідними, особливо у такий скрутний час».

Пані Ілдика також звернула увагу на те, що таке капіталовкладення знімає великий тягар з районного бюджету, адже наразі можна перенаправити вільні кошти на інші, не менш важливі цілі. Крім того, будівля тепер стане більш енергозберігаючою, тож витрати на опалення теж стануть меншими.

Василь Брензович, у свою чергу, висловив радість з приводу передачі оновленого садочку та подякував уряду Угорщини за таку плідну роботу на благо угорської громади краю.

«Вже їдучи сюди, до цього дошкільного навчального закладу, озираючись вулицями ми бачимо, що цей куточок Закарпаття теж хоче жити і розвиватися, жити краще! Тим паче, що розвиток особистості будь-якої людини починається саме в дитячому віці, ще у садочку. Тож знання та навички, які отримують там закладають міцний фундамент для майбутнього. Тому важливо, щоб дітки навчалися в хороших умовах – це тільки спонукатиме їхню жагу до знань», – додав Василь Брензович.

В рамках програми розвитку ДНЗ Карпатського басейну вдалося модернізувати близько сотні садочків, а значить покращити умови, в яких виховують підростаюче покоління. Окрім ремонтних робіт кожен навчальний заклад, що бере участь у програмі, отримує сучасний ноутбук, проектор та велике зібрання угорських народних казок, які розважають дітлахів у вільний час та приносять їм тільки радість і задоволення.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах