106508
18:05 27.092020

В Іршаві продають гриби щаблем вищі за білі

Життя 19732

На ринку в Іршаві продають різні гриби: білі, підберезники, підосичники. І навіть королиці. Про це редакцію «Карпатського об’єктива» повідомила наш кореспондент.

Королиця – їстівний гриб, щаблем вище за боровик. Це королівський гриб, або мухомор Цезаря. Побутує легенда, що цей делікатес любив смакувати Юлій Цезар, давньоримський державний та політичний діяч.

Рідкісний, цінний, росте з яйця тільки на червоних глинистих ґрунтах. Для любителів тихого полювання знайти королицю – справжня удача. Трофей сушать, готують з нього суп, бульйон, зокрема на Святвечір. Страва смачна, жовта, ніби до неї додали якогось барвника.

Яким було моє здивування, коли я побачила королиці на базарі в Іршаві. Невисока худенька жінка років 70 торгувала городиною та дарами лісу. В білому відрі було 10 – порахувала – жовтих грибів. Шапочки такі яскраво-оранжеві.

– Це королиці? – вирішила уточнити.

– Так, – поправляючи чорну хустку на голові та комір темно-зеленої кофти (видно, дясувала – була у траурі), відповіла господиня.

– Скільки коштують?

– Сто гривень кіло. Зважимо, скільки заважать. Но там півкіло буде.

Розпитую, де назбирала ці рідкісні гриби.

–У хащи, – відповідь у стилі грибаря: місця не виказувати за жодних умов.

Аби розговорити грибарку-партизанку, я стала казати, що грибарю багато років, але ніколи не знаходила королиці в лісах Закарпаття.

– У Колодному, – таки зізналася моя співрозмовниця. – Королиць нема, сходила всі грибні місця – ось це все що знайшла, – показує на відро. Поруч стоять кошики з білими та підосичниками.

Жінка розповіла, що її сусідка на початку вересня в одному місці знайшла аж 11 королиць – мала справжню удачу. Ці гриби люди сушать для себе. А вона принесла на базар, бо пенсії не вистачає на прожиття, ліки, а тут треба готуватися до зими – купувати машину дров.

Дозволила сфотографувати тільки королиці. «Мене не треба», – махнувши порепаною рукою, глянула на годинник. Була 11 година.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах