106283
09:46 23.092020

В Імстичеві на Іршавщині відзначили престольний празник. ФОТО

Життя 11787

21 вересня, коли церква відзначає Різдво Пресвятої Богородиці, або Другу Пречисту, в селі Імстичево Іршавського району – престольний празник.

Релігійна подія зібрала парафіян та прочан з довколишніх сіл району. Святкові Богослужіння відбулися за участі багатьох священнослужителів.

Як і годиться, люди святково одягнулися, на Літургію прийшли з дітками. У центрі села, біля православної церкви продавали традиційні пацюрки та когутики. Без цих солодощів і празник – не празник. Лизала були від двох до 25 гривень – ціна залежала від розміру. Продавали не тільки солодощі, а і різний крам, зокрема й іграшкові пістолети, автомати, різну зброю, але попитом не користувалися, від чого продавці нервували і суворим поглядом проводжали батьків з дітьми.

– У таке велике сято і продавати зброю, навіть якщо це іграшки?! – не стримала емоцій жінка в елегантній темно-зеленій сукні та в білій хустці. Вона вела за руку сина років п’яти.

Біля хреста відправили парастас за померлими односельчанами. Після обходу церкви з традиційним читанням чотирьох Євангелій відбулося миропомазання.

Настоятель Свято-Покровської парафії Малого Раківця отець Михаїл привітав усіх присутніх із великим святом, коли церква вшановує народження Марії, матері Ісуса. Він зауважив, що малораківчани прийшли до Імстичева розділити радість не тільки як до сусідів, а як до рідних: «Наші хлопці одружуються з вашими дівчатами, наші дівчата виходять заміж за ваших леґінів. Створюють сім’ї. Це радує. Ми – велика родина».

ІмстичІвляни (так називають жителів села) продовжили святкувати престольний празник вдома за святковими столами з різними наїдками та напоями.

Священики запросили на храмове свято до своїх парафій. Наступної неділі, 27 вересня, празник буде у Великому Раківці, а на Покрову Пресвятої Богородиці – у Малому Раківці.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Рахівщині сталася смертельна ДТП
08:45
Великий Четвер: відбувся чин омивання ніг військовим і День священства
08:30
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Всі новини