106225
17:47 21.092020

Роботи, створені під час Закарпатського симпозіуму скульпторів, збагатили села Мочола та Чома. ФОТО

Життя 4731

Села Мочолола та Чома збагатилися витворами, виготовленими під час цьогорічного Закарпатського симпозіуму скульпторів, організованого громадською організацією «Pro Arte – Munkács» за підтримки міністерства закордонних справ Угорщини. 20 вересня роботи Ендре Гіді-молодшого та Богдана Коржа були урочисто відкриті у двох населених пунктах Берегівського району.

Спершу святковий захід відбувся в с. Мочола на території саду палацу, де встановили скульптуру Ендре Гіді. Участь у дійстві взяли Генеральний консул Консульства Угорщини в м. Берегові Матяш Сіладі, голова ГО «Pro Arte – Munkács» Петер Матл, його заступник Арпад Матл та сільський голова Роберт Шебештєн.

Скульптор розповів присутнім, що символізує його витвір та з яких елементів складається. «Форма скульптури відображає спадкоємність сім’ї. Оскільки її елементи розміщені поруч, вони показують, що підтримують один одного й тим самим утворюють стійку одиницю, яка також символізує сім’ю», – пояснив Ендре Гіді.

Матяш Сіладі, у свою чергу, наголосив, що Закарпатський симпозіум скульпторів, покликаний розвивати туризм та населені пункти, МЗС Угорщини підтримує четвертий рік поспіль. «Створення скульптурного туристичного шляху об’єднає Угорщину та Закарпаття. За планом він буде з’єднаний із Трансильванським та Словацьким маршрутом, – розповів дипломат. – Ми працюємо на майбутнє, і саме заради майбутнього створюється цей шлях. Прагнемо, щоб такі ж гарні скульптури були урочисто відкриті в якомога більшій кількості населених пунктів Закарпаття», – підсумував Генконсул.

Петер Матл повідомив, що на сьогодні створений цілісний скульптурний шлях, який охоплює понад 50 скульптур у громадських місцях різних населених пунктів. «Наша мета – не лише встановлення творів мистецтва, а й створення культурних просторів, – наголосив пан Матл. – Вірю, що ваші діти та внуки будуть гратися тут, і коли побачать цю роботу, щось зачепить їхні душі, наприклад, нова естетика, яку вони передаватимуть, коли стануть дорослими». На завершення свого виступу голова громадської організації вручив грамоту скульптору Ендре Гіді-молодшому.

Урочисте відкриття скульптури відбулося й перед Будинком культури в селі Чома. Тут до заходу долучилися заступник голови Берегівської райради Ласло Горват, голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Янош Рац, сільський голова Світлана Ковач.

Про роботу Богдана Коржа під назвою «Груша», установлену тут, Матяш Сіладі розповів: «Ефект скульптури одночасно естетичний, художній та культурний. Цей витвір мистецтва розвиває смак, художнє відчуття людей, прикрашає, підносить село чи місто на вищий естетичний рівень. Скульптура, встановлена в селі Чома, є моральним і духовним посланням про красу сім’ї. Сім’я – це найменша згуртована спільнота, яка формує наше життя, з якої ми всі виходимо. Вона визначає наше майбутнє, наш спосіб мислення. Зараз тут буде урочисто відкрито цей символ».

Богдан Корж, говорячи про свою роботу, розповів, що скульптура зображає грушу. Якщо її розрізати навпіл, буде видно насіння. «Воно символізує дітей, адже з двох боків я зобразив більші насінини, а між ними менші, – зазначив митець. – Разом 7 дітей, які становлять одне ціле. Оскільки 7 днів складають тиждень, угорці мали 7 племен, а українською родина також «сім’я», що означає «сім разів я», ця єдність символізує родину».

Голова села Світлана Ковач подякувала всім причетним до цієї гарної справи, зокрема угорському уряду, Консульству Угорщини в м. Берегові, громадській організації «Pro Arte – Munkács» та скульптору Богдану Коржу.

На завершення дійства Петер Матл вручив грамоту скульптору Богдану Коржу, автору роботи «Груша».

D. P./Kárpátalja hetilap/Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Двох мешканців Тячівщини засудили до 3 років за ґратами за ухилення від мобілізації
10:40
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Всі новини