105892
17:23 16.092020

На Мукачівщині селяни власними силами ремонтують дорогу. ФОТО

Життя 5054

Як ми вже раніше повідомляли, жителі села Баркасово та навколишніх населених пунктів об’єднали зусилля задля ремонту під’їзної дороги, яка була в катастрофічному стані.

Місцеві мешканці якраз розподіляли подрібнений асфальт, коли сталося справжнє диво: з’явилася машина дорожньо-експлуатаційного підприємства й почала ремонтувати вибоїни. Багато хто з селян приїхав на велосипеді чи авто, щоб подивитися на явище, яке стається рідше, ніж затемнення. Рецепт простий: з ям видули воду, наклали шар бітуму, а зверху смолу, змішану з дрібним гравієм. Усе це закатали автомобілі, що рухалися цим шляхом. Наскільки дієвим є такий спосіб ремонту дороги, яку не відновлювали протягом 20 років, питання спірне, проте всі зійшлися на думці, що в цій ситуації це краще, ніж нічого. Після заповнення вибоїн час долання близько трикілометрового шляху зменшився з 15–20 хвилин до 3–4. Однак загальновідомо, що латання дороги зі жвавим рухом має короткочасний результат. Тож після виконання робіт державного підприємства жителі села вирішили витратити решту суми, зібраної на ремонт, на прокладання шару асфальту на половині під’їзної дороги.

У суботу, 12 вересня, вдалося розрівняти шар асфальту на 150-метровій ділянці шляху, на що витратили дві вантажівки асфальту. Учасників процесу місцеві жінки годували бутербродами та гуляшем, приготовленим на вогні. Роботи продовжили в понеділок. За зібрані селянами кошти вдалося придбати 60 тонн асфальту. Ще 30 тонн матеріалу на суму 60 тисяч гривень для проведення робіт надала громадська організація «За розвиток Великодоброньського регіону», яку очолює Ференц Надь. Ця добровільна підтримка має неабияке значення. Адже місцеві жителі зверталися за допомогою в ремонті до сільськогосподарського товариства «Агро-Лучки», що обробляє поля навколишніх сіл, проте у відповідь отримали тільки обіцянки. Коли я був присутній на місці під час процесу відновлення шляху, то побачив, якою технікою володіє це підприємство. Величезний трактор з легкістю «перемолов» 3–5-метрові кущі, що виросли на полях. Тож виникає логічне питання, чи не можна було цю техніку використати для розчищення узбіччя дороги від рослинності.

Варто наголосити й на тому, чому для місцевих селян настільки важлива ця ділянка шляху. Адже стан доріг жахливий у багатьох місцях, проте не всюди люди беруться за виправлення ситуації. Одна з відповідей на це питання – курсування громадського транспорту. До сіл Баркасово та Сернє автобуси не їздять, а хрест на регулярному русі приміських електричок поставила епідемія коронавірусу. В Ужгороді чи Мукачеві доводиться чекати зранку до вечора наступну електричку, аби потрапити додому, навіть коли вирішення справ у місті займає лише годину. Крім того, поганий стан дороги перешкоджає нормальному руху пожежних машин та карет швидкої допомоги, затримуючи їхнє прибуття на 20–30 хвилин.

Місцеві жителі сподіваються, що їм вдасться знайти кошти на відновлення всієї дороги. А також що їхній приклад надихне інших на покращення життєвих умов.

Янош Товт/Tóth János/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах