105639
14:06 8.092020

Відбулося відкриття нового навчального року в угорських школах Закарпаття

Життя 4904

Церемонія відкриття нового навчального року в угорських школах Закарпаття відбулася 5 вересня на базі Реформатського ліцею в селі Пийтерфолво.

Під час заходу Янош Шереш, керівник навчального закладу, пригадав історію його створення. Він зазначив, що в процесі роботи перед нами постає чимало труднощів, проте з Божою допомогою ми можемо успішно їх долати.

Єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан, у свою чергу, підкреслив, що Господь закликає нас пізнати його мудрість. Єпископ дав настанову молитися за те, щоб учні мали бажання здобувати знання, адже викладачі можуть добре навчати тих дітей, які прагнуть учитися. Крім того, нам треба молитися, щоб викладачі виконували навчальну програму так, щоб учні розуміли її. Водночас, знаючи, що початком мудрості є страх перед Богом, ми також повинні молитися, аби студенти зберігали страх Господній у своїх серцях. Завершуючи промову, Шандор Зан Фабіан наголосив на ролі батьків у навчанні та вихованні дітей, оскільки все починається в сім’ях.

Відтак голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос окреслила ситуацію з угорськомовною освітою в краї. Вона розповіла про реалізацію Програми розвитку дошкільних навчальних закладів на Закарпатті, у рамках якої в області вдалося розпочати навчання угорською в тих населених пунктах, де його не було протягом сотні років. Згадала також Програму оновлення опорних шкіл на Закарпатті, яка втілюється в життя за підтримки угорського уряду в співпраці з Благодійним фондом «За Закарпатський угорський інститут». Як зазначила пані Орос, у рамках цієї програми було проведено реконструкцію в Солотвинській середній школі ім. Яноша Бояї, Великодоброньській середній школі, Ужгородській школі № 10 ім. Габора Дойко, ліцеї ім. Яноша Араня в с. Косонь. Крім того, Мукачівську середню школу ім. Ференца Ракоці ІІ вдалося розширити завдяки придбанню додаткового приміщення, що дозволило забезпечити більш комфортні умови для навчання. Наразі триває ремонт у середній школі с. Великі Береги, у планах також створення опорної школи на базі Чопської ЗОШ І–ІІІ ступенів ім. Іштвана Сечені.

Говорячи про труднощі, Ілдика Орос розповіла про вороже ставлення держави до закарпатських угорців, зокрема звинувачення угорських експертів, які беруть участь у Програмі ім. Петефі, у шпигунстві, виклик кількох директорів угорських шкіл до Києва та їхні допити, переслідування Благодійного фонду «За Закарпатський угорський інститут».

Пані Орос підкреслила, наскільки помилковим є твердження, що викладання предметів українською мовою в школах національних меншин зробить дітей, у тому числі закарпатських угорців, більш успішними в житті. Адже практика показує, що краще реалізують себе в майбутньому ті учні, які навчаються в школі рідною мовою. «Перед президентськими та парламентськими виборами ми сподівалися, що позиція українського керівництва зміниться на краще, проте, на жаль, виявилося, що нетерпимість Києва до нас не зникла. Але є проблеми й на місцевому рівні. У селах Свобода та Фанчиково керівники місцевих шкіл створюють перешкоди в роботі угорськомовних класів та розширенні освіти угорською», – повідомила Ілдика Орос.

Голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович, виступаючи перед присутніми, підкреслив, що, незважаючи на підписання сто років тому Тріанонського договору, угорська освіта на Закарпатті не зникла й досі. «І ми продовжуємо боротися за її подальший розвиток», – наголосив політик.

Мігай Андраш Беке, консул – перший заступник Генерального консула Угорщини в м. Берегові, згадав про те, що угорський уряд постійно підтримує закордонні угорські громади.

Наприкінці заходу Ілдика Орос вручила учням першого класу Пийтерфолвівської середньої школи книжки. Голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства побажала вчителям здоров’я, сил та витримки й відкрила новий 2020/2021 навчальний рік.

Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах