105594
13:28 7.092020

У Середньому вшанували пам’ять легендарного Іштвана Добо. Фото, відео

Життя 10297

Видатна постать військового капітана, який прославився героїчним захистом Еґерської фортеці (Угорщина) проти турецьких військ у 1552 році, уродженця селища Середнє, назавжди залишиться на сторінках світової історії. При обороні Еґерської твердині, разом з 2100 захисниками, Іштван Добо успішно протистояв натиску 80-тисячного турецького війська, чим зірвав план наступу турків на Відень.

Громадська організація «Про культура субкарпатика» з 2014 року вшановує день пам’яті Іштвана Добо. Зазвичай цього дня проводять культурно-розважальний захід під назвою «Добо фест». Проте цьогоріч через епідеміологічну ситуацію в державі святкування провести неможливо, тож громадська організація прийняла рішення провести «тихе» покладання вінків до погруддя Іштвана Добо, яке встановлене у винних підвалах Середнього.

Голова організації, Ілдика Орос, яка водночас і керівник Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, розповіла, що в далекому ХVI столітті Іштван Добо стояв не тільки на захисті замкових мурів Еґера – він захищав Європу та християнські цінності. Герої змогли вистояти проти турецької навали, відстояли міста та села, зберегли багатогранну та мультинаціональну культуру.

Про героїчність постаті Іштвана Добо та його слід в історії Угорщини говорив й Василь Брензович, голова Товариства угорської культури Закарпаття. Селище Середнє відігравало велику роль не тільки в історії Угорщини, а й в історії Європи. Не лише через його відомий замок, який був побудований тамплієрами, а потім відданий сім’ї Добо – саме тут народився та помер комендант Іштван Добо. Крім того, за свого життя він побудував у селищі винні підвали протяжністю чотири кілометри, які збереглися й до цього часу. Іштван Добо доклав багато зусиль для того, щоб виноробство в краї розвивалося. Продавав власне вино навіть у Польщу. Незважаючи на всі труднощі на своєму шляху та тюремні роки, Іштван Добо помер у віці 72 років.

Йожеф Баторі, депутат обласної ради, у коментарі «Карпатському об’єктиву» розповів, що дні Іштвана Добро спочатку проводили тільки в Часлівцях, однак згодом виникла ідея організувати таке святкування і в Середньому – рідному краї видатного коменданта Егерської фортеці. Протягом останніх років проводили два «Добо фести» – у суботу в одному населеному пункті, а в неділю в іншому.

Тож після теплих слів згадки про життя героїчної постаті Іштвана Добо присутні поклали вінки до погруддя видатного захисника Еґерської фортеці.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах