105571
12:22 7.092020

На Ужгородщині відкрили новий дошкільний навчальний заклад. Фото, Відео

Життя 8586

Угорськомовна громада селища Середнє вже багато років мріяла про навчальний заклад, де їхні діти мали б можливість спілкуватися та вивчати мову предків. У вирішенні цього питання їм допомогла програма угорського уряду з розвитку садочків Карпатського басейну. Її ціль – розширення угорськомовної освіти на Закарпатті.

У 2018 році Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство, яке керує програмою в нашому краї, придбало у Середньому будівлю та перетворило її на дошкільний навчальний заклад. Тут провели масштабну перебудову, внутрішнє та зовнішнє оздоблення, утеплили фасад та дах, встановили водопровідну та каналізаційну системи, замінили огорожу. У садочку наразі функціонуватимуть дві групи – різновікова та старша, а навчання проходитиме угорською мовою.

З нагоди передачі садочка на його подвір’ї зібралося чимало гостей та тих, хто безпосередньо займався розробкою та реалізацією проєкту. Першим вітальне слово отримав Генеральний консул Угорщини у місті Ужгород Йожеф Бугайла. Він зачитав звернення від Жолта Шем’єна, віце прем’єр-міністра Угорщини та Каталін Сілі, Уповноваженої Прем’єр-міністра, попередньої голови Державних зборів Угорщини, які планували прибути на святкування до Середнього, однак через пандемію не змогли цього зробити.

«Протягом останнього десятиліття ми об’єднали націю в суспільному розумінні. Ми прагнули розвинути мирне та взаємовигідне для сторін співробітництво з нашими сусідами, при найглибшій повазі до них. Однак не випускаємо з поля зору найголовніше у двосторонніх угодах, що для угорців важливими є життя та інтереси всіх її членів, тих, хто проживає за межами батьківщини. Тих, хто визнають свою національність, виступають за свою громаду. Уряд Угорщини на цьому будує майбутнє країни, одним із наріжних каменів якої є мережа дитячих садків, яка безперервно будується у всіх регіонах з 2016 року.

До початку Програми розвитку дитячих садків понад 48 тисяч дітей на території Карпатського басейну отримали угорську або частково угорську двомовну освіту в дитячих садках. З часу запуску програми в червні 2017 року ця кількість зросла до майже 54 тисяч учнів», – йшлося в листі.

Ілдика Орос, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства розповіла, що 100 років тому третина усього населення Середнього ідентифікувала себе угорцями – розмовляли мовою предків, дотримувалися давніх традицій. Однак з того часу тут не було освітніх закладів з угорською мовою навчання, що призвело до втрати мовної ідентичності – наступні покоління вже не розмовляли нею. Саме тому вкрай важливим є відновлення навчання угорською мовою в цьому населеному пункті, а починати варто з дошкільної освіти.

Пані Ілдика також зауважила, що батьки дошкільнят зверталися до неї з проханням відкрити в населеному пункті і початкову школу. Тож в планах є й організація навчального процесу угорською мовою.

Голова Товариства угорської культури Закарпаття (ГО «ТУКЗ – КМКС») Василь Брензович, зі свого боку, зазначив, що Середнє тісно пов’язане з історією Угорщини – видатними особистостями та міцною громадою:

«Я радий, що у населеному пункті з’явилася можливість здобуття дошкільної освіти угорською мовою. Цей садочок відвідуватимуть діти, чиї родини мають угорське походження, так і ті, що прагнуть оволодіти європейською мовою для майбутнього. Відкриття угорськомовного садочка є позитивним моментом для жителів селища, адже ми знаходимося близько до кордону з Угорщиною, тож легше будувати добросусідські стосунки між країнами без мовного бар’єру».

Після перерізання символічної стрічки перед входом до нової будівлі дитячого садочка, присутні зайшли оглянути відремонтовані приміщення. Варто додати, сучасні групи та спальні для діток повністю готові до прийому своїх вихованців – їх чекають гарні нові меблі та іграшки.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах