105568
11:42 7.092020

В УжНУ розпочали здійснювати ІФА-тестування на виявлення COVID-19

Життя 7917

В УжНУ активно діє Науково-дослідницький і навчальний Центр молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок, колектив котрого систематично бере участь у вітчизняних та міжнародних проєктах (зокрема фінансованих програмою Горизонт 2020), співпрацює з багатьма установами, в тому числі і лікувально-діагностичними центрами краю (Превеншн, Астра-ДІА, One LAB).

Ще до теперішньої пандемії, розуміючи пріоритети розвитку сучасної науки, ректоратом УжНУ було придбано надсучасне обладнання, необхідне для мікробіологічних, генетичних та імунологічних досліджень: амліфікатор для здійснення ПЦР в реальному часі, гомогенізатор для виділення ДНК, бокси (ламінари, 2-го класу безпеки), термошейкери та спектрофотометр для кількісного визначення ізольованої ДНК, ІФА зчитувач з автоматичною системою промивання взірців та інше.

Таке оснащення дозволяє здійснювати різні клінічні вимірювання, у тому числі визначати в сироватці крові осіб наявність антитіл IgM / IgG до коронавірусу SARS-CoV-2 методом імуноферментного аналізу (ІФА). Дослідження імуноферментного аналізу показує, чи людина має гостру форму захворювання (IgM), чи вона вже перенесла його (IgG).

Тож, зважаючи на непросту епідеміологічну ситуацію країни й регіону, УжНУ придбав ІФА-тести у достатній кількості з метою обстеження власних працівників, а також для отримання у майбутньому статистичних даних про напруженість і тривалість імунітету населення Ужгорода. Що важливо, для ІФА-тесту направлення від лікаря не потрібно. Діагностика здійснюється співробітниками Центру молекулярної мікробіології та імунології слизових оболонок у співпраці з медичним центром Prevention (головний лікар Віктор Петров).

Імуноферментний аналіз (ІФА-тести) — це вид аналізу, за допомогою якого виявляється комплекс «антиген — антитіло», який виробляється, коли організм уражений вірусом. Цей комплекс утворюється завдяки імунологічній реакції антигену з відповідним антитілом. Метод ІФА-тестування визначає імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо виявляється M, то це говорить про гострий процес захворювання, якщо G — то людина перехворіла або інфікувалася вірусом і виробилися антитіла до цього захворювання.Використання ІФА-тестів для виявлення антитіл COVID-19 врегульоване наказом МОЗ від 20.05.2020 № 1227 «Про затвердження змін до Стандартів медичної допомоги „Коронавірусна хвороба“» (COVID-19).

Позитивний результат ІФА-тесту є додатковою підставою для ПЛР-дослідження. Наразі ПЛР залишається єдиним видом дослідження, який дає підстави для встановлення діагнозу «COVID-19». В УжНУ уже розпочато роботу над тим, щоб у близькому майбутньому мати можливість проводити й ПЛР-тестування.

Придбання обладнання, наявність висококваліфікованих кадрів та оснащені необхідним приміщення дозволять УжНУ отримати потрібні дозвільні сертифікаційні документи як для виконання діагностики захворювань, у тому числі методом ПЛР, так і для проводення наукових клінічних досліджень у співпраці з іншими клінічними колективами.

УжНУ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
У Мукачеві відкрили новий театральний простір
14:10
Поліція Ужгородщини затримала групу наркоторговців: у зловмисників вилучили партію «товару» та боєприпаси
13:55
Закарпатець посеред ночі увірвався в будинок односельчанки та пограбував жінку
13:40
Службова недбалість під час ремонту лікарні в Перечині, що обійшлась у понад 300 тис. грн: інженеру з технагляду повідомили про підозру
12:44
Всі новини