105545
14:13 6.092020

Газорозвідувальні свердловини в районі гори Пікуй. Активісти б'ють на сполох.

Життя 14249

Активісти громади села Щербівець, що на Воловеччині інформують про заплановану діяльність АТ «Укргазвидобування» та її дочірнього підприємства «Львівгазвидобування», яке й буде встановлювати пошукові свердловини в адміністративних межах сіл Розтока, Буковець, Перехресне, Пашківці, Щербовець, Жденієво, Підполоззя. Про це йдеться на сторінці спільноти у Facebook.

Спільнота “Зберегти Пікуй” та відповідна сторінка у соцмережі, де розповсюджується інформація “рятує ботанічний заказник Пікуй від діяльності ПАТ “Укргазвидобування”.

Що було два роки тому

У 2018- му громада с. Щербовець протистояла газовикам та їхнім методам. На території с. Щербовець, у безпосередній близькості до житлових будинків та церкви було знайдено неспрацьовану вибухівку, яку закладали газовики, проводячи дослідження в межах села. Факт був визнаний представниками «Украгазвидобування», на місце було викликано поліцію, складено заяву. Ніхто покарання не поніс.

Під час пошукових геодезичніх робіт, у багатьох місцях, де відбувались вибухові роботи, газовиками були залишені залишки обладнання, ями та понівічений ґрунт, деякі роботи проводились у межах ботанічного заказника “Пікуй”, що було прямо заборонено з боку Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України (Витяг з протоколу №1 від 24.03.2016-30.03.2016).

Громада була вимушена декілька разів вдаватися до активних дій аби змусити газовиків припинити вибухові роботи в межах села та не залишати за собою промислове сміття, останнє, місцеві досі знаходять у місцях вибухів.

У Тихому ані робочих місць, ані газу для населення, ані дороги…

У с. Тихий, що на Великоберезнянщині, де вже стоїть подібна вишка, з обіцяного газовиками не виконано нічого. Робочі місця не створені, дорога не зроблена. Натомість є – шумове забруднення, розбиті дороги.

Обіцяних коштів, які мали б надходити до бюджету села Тихий досі немає, тому що повноцінного видобутку газу дотепер так і не відбулося.

Свердловину обслуговують вузькопрофільні спеціалісти зі Львова, лише декілька мешканців влаштовано охоронцями. Через розбиту дорогу мешканці Тихого навіть вимушені були вдатися до перекриття дороги.

Корупційні схеми в АТ “Укргазвидобування”

Двох чиновників цього підприємства було затримано за створення корупційної схеми, на якій встигли заробити майже 17 мільйонів.

Незважаючи на дивні корпоративно-соціальні домовленості між селищною радою с. Буковець та представниками «Львівгазвидобування», активісти організації “Врятуй Пікуй” просять всіх мешканців та представників органів самоврядування, депутатів селищних рад, відповідально поставитися до погодження діяльності газовиків в межах зазначених сіл.

Згідно початкових матеріалів, розміщенних на сайті  Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, запланована діяльність газовиків може нанести суттєву шкоду водним ресурсам, зокрема річці Жденівка, вздовж якої заплановано встановлення 5 пошукових свердловин.

Так у цих матеріалах стверджується, що:

«пункт 8. Сфера, джерела та види можливого впливу на довкілля:

види можливого впливу на довкілля: водне середовище – можливий вплив від забруднення буровим розчином та рідиною після гідровипробувань газопроводів; вплив на навколишнє соціальне середовище (населення) – помірний (шум, викиди шкідливих речовин) ;».

“Зберегти Пікуй” звертає увагу громад, що після оприлюднення необхідного у таких випадка Звіту Оцінки Впливу на Довкілля, «Укргазвидобування» зобов’язані, організувати громадські обговорення!

Громада має право підготувати та подати свої зауваження до звіту ОВД, залучити своїх експертів та фахівців і показати альтернативну позицію, якщо від такої запланованої діяльності можливий негативний вплив на довкілля та населення.

karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах