105514
16:49 4.092020

На Виноградівщині провели Родинний день та благодійний ярмарок

Життя 4187

Греко-католицька громада села Шаланки організувала Родинний день на знак подяки та з благодійною метою.

Захід розпочали з богослужіння. Після цього мукачівський єпископ Ніл Лущак освятив оновлений будинок громади та дитячий майданчик, побудований на його подвір’ї зусиллями місцевих жителів. А відтак благословив дітей перед початком нового навчального року.

Дитячий майданчик селяни оснастили та встановили власними силами. Кошти також збирали всією громадою. Жінки пожертвували виручку від розпродажу власних виробів: різноманітних макаронів, свічок, медових будиночків тощо. Члени місцевого колективу віддали на благодійність кошти, отримані під час колядування. Крім того, пожертви зробили чимало небайдужих селян.

Вихованці місцевої школи мистецтв представили концертну програму з народних танців, пісень, музики.

Шаланківські жінки провели майстер-класи з виготовлення панчіх, різних прикрас з різнокольорових стрічок, розпису медових калачів, бісероплетіння, вишивки.

Для любителів активного відпочинку організували ігри та змагання на свіжому повітрі. Крім того, гостей пригощали різноманітними смаколиками, зокрема гуляшем та солодкою випічкою.

У рамках Родинного дня влаштували також благодійний ярмарок. Жінки греко-католицької громади провели розпродаж товарів, виготовлених власноруч. Отримані в рамках акції кошти спрямують на лікування важкохворої Анночки із села Гече. Місцеві розповідають, що в Шаланках існує традиція приносити пожертви до церкви, дякуючи за щось, наприклад, за першу зарплату або пенсійну виплату, народження дитини, день народження. Оскільки цього дня свою вдячність хотіла висловити вся громада, суму, отриману від проведення ярмарку, вирішили віддати на благодійність. Розпродавали макарони, свічки, медові калачі власного виробництва. Завдяки ярмарку та пожертвам селян загалом удалося зібрати 18 тисяч гривень, 150 євро та 22 тисячі форинтів. Усі ці кошти передадуть на лікування важкохворої дівчинки. Крім того, молодіжна організація місцевої греко-католицької церкви розмістила в 16 торгових точках села скриньки для збору пожертв.

Греко-католицька громада Шаланок 8 вересня планує долучитися до храмового свята в селі Геча, де теж проведуть благодійний ярмарок. І закликають усіх небайдужих допомогти в зборі коштів для важкохворої дівчинки.

Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах