105461
13:52 4.092020

За підтримки угорського уряду модернізували дві школи Закарпаття. Фото, Відео

Життя 9584

Уже далеко не вперше уряд сусідньої держави підтримує та фінансує проєкти, що сприяють розвитку освіти та культури нашого краю. Після завершення ремонтних робіт провели урочисту передачу ще двох оновлених та модернізованих навчальних закладів області – Ужгородської ЗОШ №10 ім. Дойко Габора з угорською мовою навчання та Мукачівської ЗОШ №3 ім. Ференца Ракоці ІІ.

Реконструкцію навчальних закладів провели в рамках проєкту «Оновлення закладів опорних шкіл на Закарпатті з угорською мовою навчання» у співпраці з благодійними фондами Габора Бетлена та «За Закарпатський угорський інститут».

Ужгородську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №10 імені Дойко Габора заснували у грудні 1946 року. Проте на ремонт будівлі у міської ради коштів не було, тож батьки власними силами провели ремонтні роботи та запустили навчання для 653 учнів. У 2008 році було передано новий корпус школи, в якому знаходяться актова та спортивна зали, їдальня. Наразі освіту в навчальному закладі здобуває 551 учень, а допомагають їм із засвоєнням знань 49 педагогів. Учні школи показують успішні результати на олімпіадах як з суспільно-гуманітарних, так і з природничих предметів.

У рамках проєкту в навчальному закладі відремонтували покрівлю, провели внутрішнє оздоблення приміщень частини будівлі, внутрішні електромонтажні роботи, встановили протипожежну систему захисту, мережу Інтернет та систему відеонагляду.

На урочистостях з нагоди символічної передачі будівлі Ласло Куті, перший заступник керівника дипломатичної місії Угорщини в Ужгороді розповів, що для виконання завдань програми урядом Угорщини виділено 12 млрд форинтів для модернізації та реконструкції 64 шкіл Закарпаття.

Василь Брензович, голова Товариства угорської культури Закарпаття зауважив, що ця школа є одним з фундаментальних стовпів угорськомовної освіти в краї. Тому хороші умови навчання можуть тільки позитивно вплинути на навчальний процес, після таких масштабних оновлень учням та вчителям захочеться ще більше часу проводити в стінах рідної школи. Крім того пан Брензович звернув увагу присутніх й на те, що попри щирі жести з боку Угорщини, українсько-угорські стосунки не йдуть на покращення.

«До прикладу, на сьогоднішню передачу мав приїхати Янош Арпад Потапі, держсекретар Угорщини, відповідальний за національну політику. Проте очолювану ним делегацію на територію держави не впустили. Хочу відмітити, що такі фінансові вливання на реконструкцію освітніх закладів знімають з керівництва краю та державі додаткові витрати, які вони були б змушені знаходити для таких модернізацій. Таким чином бюджетні кошти можна спрямувати на інші нагальні потреби освітньої сфери», – додав Василь Брензович.

У свою чергу директорка навчального закладу Юдіт Кулін подякувала всім тим, хто доклав зусилля до реконструкції та модернізації будівлі, адже деякі класи були готові ще перед минулим навчальним роком, тож дітки залюбки приходили на навчання у нові та світлі приміщення.

Під час передачі в Мукачівській ЗОШ №3 ім. Ференца Ракоці ІІ присутнім розповіли, що школу в цій будівлі відкрили у далекому 1880 році. В минулому столітті тут знаходилась королівська гімназія. Новий корпус збудований у 1968 році. Наразі в стінах навчального закладу 47 вчителів прививають знання 500 школярам. В рамках проєкту для потреб школи придбали сусідню із закладом будівлю та перетворили її на ще один корпус. Крім того провели заміну даху школи, дверей та вікон, внутрішні та зовнішні оздоблювальні роботи, систему водопостачання та електромережу.

Ілдика Орос, голова Закарпатського угорського педагогічного товариства висловила щиру радість від того, що ще дві школи області зможуть приймати своїх учнів у модернізованих будівлях. Завдяки новому корпусу відкривається можливість для відвідання навчального закладу більшою кількістю учнів: «Цей проєкт угорського уряду знімає з плечей місцевого бюджету велику ношу, адже це величезні витрати, які знайти дуже непросто. Тож радітимемо разом нашим спільним успіхам та успіхам наших дітей!».

Після завершення урочистостей гості перерізали стрічку при вході в оновлені навчальні заклади та пройшлися коридорами, оцінюючи проведені роботи. А директорам шкіл вручили символічні «ключі від їхніх володінь».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах