105310
13:36 1.092020

Свято Першого дзвоника в умовах карантину в Ужгороді

Життя 16338

У перший день осені, 1 вересня, в Україні традиційно відзначають День знань – свято для першокласників і початок нового навчального року для всіх інших школярів, вчителів, студентів і викладачів.

Цьогоріч воно відбулося без традиційних лінійок та гучних святкувань. Через пандемію коронавірусу свято першого дзвоника в школах замінили на альтернативні формати, які дозволяють уникнути скупчення дітей.

І все ж з 1 вересня до класів та аудиторій зможуть повернутися більшість українських школярів та студентів – за винятком тих середніх і вищих навчальних закладів, які потрапляють у «червоні» карантинні зони. Там навчання поки дозволено лише в дистанційному режимі.

Оскільки на Закарпатті «червоних» зон немає, то тут навчання відновили у всіх навчальних закладах. Обласний центр – не виняток.

– Всі заклади освіти Ужгорода готові прийняти дітей. 1 вересня – це День знань, але цього року воно буде без традиційних святкувань. Діти прийдуть в навчальні заклади, щоб зустрітись з вчителем, дізнатися розклад своїх занять. Їх будуть розводити по різних локаціях, щоб уникнути найменшого скупчення дітей. Багато навчальних закладів будуть проводити зустрічі на свіжому повітрі, – зазначила начальниця управління освіти Ужгородської міської ради Наталія Мухомедьянова.

За її словами, кожну школу перевірили комісії, до яких входили санепідеміологи та інші фахівці. Вони перевіряли готовність закладу до початку роботи. Усі акти підписані, тобто це свідчить, що заклади освіти готові до навчального року. Як повідомила Наталія Богданівна, заклади закупили дезінфекційні засоби, маски, безконтактні термометри, мило рідке, паперові рушники. Повністю обладнані і медичні кабінети. Тобто зроблено все можливе, щоб і діти, і працівники шкіл мали всі умови.

– Це було дійсно незвичайний День знань. Жодних урочистостей, натомість – спілкування з класним керівником. Із дітьми провели урок про безпеку життєдіяльності, зокрема про COVID-19. Розповіли, як захиститися від цієї недуги. У цей час батьки чекали на вулиці. До навчального закладу вони не заходили, – розповідає директор ужгородської спеціалізованої ЗОШ I-IIIст. №2 з поглибленим вивченням окремих предметів Ярослав Кирлик. – Ми розділили дітей на два потоки при вході до приміщення, аби уникнути скупчення. На перерві класні керівники провітрювали приміщення, обробляли антисептиком ручки та перила. Завтра теж діти заходитимуть до школи двома потоками о 8.30 та 8.40.

Керівник навчального закладу розповідає, що зараз директори шкіл перебувають в очікуванні, що буде далі. Адже не виключено, що вже незабаром прийдеться перейти на дистанційне навчання.

Батьки школярів теж налаштовані не надто позитивно. Кажуть, навіть особливо не витрачалися на одяг та шкільне приладдя, бо дистанційне навчання – не за горами.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах