105118
11:31 27.082020

На Великоберезнянщині почали капітальне будівництво мосту

Життя 7319

Нарешті розпочалось капітальне будівництво мосту в село Лубня. Фото з процесу будівництва мосту 23 серпня опублікував у мережі фейсбук користувач під іменем Vasyl Oleksijovyč.

Лубня – невеличке село на Великоберезнянщині, в долині річки Лубня, правої притоки Ужа, з населенням в півтори сотні чоловік. Наприкінці 17 століття тут працював водяний млин і мешкало кілька селянських господарств.

Лубня межує з Підкарпатським воєводством Польщі та відома перед усім перспективами відкриття контрольно-пропускного пункту з Польщею. Про відкриття КПП Лубня-Волосате говорять чиновники різних рівнів уже з два десятки років.

Здавалося б, часи залізної завіси вже давно позаду. Навіть за правилами Євросоюзу кожній 19 кілометрів спільного кордону має діяти перехід. Але його досі немає.

Дехто каже через те, що з українського боку погана інфраструктура. Лубенський міст перебував в аварійному стані зо 30 років, і таки в червні цього року село залишилось без мосту зовсім.

16 червня річка Лубня повністю зруйнувала міст і село залишилось відрізаним від світу. З одного боку – розмитий міст, з іншого – не працюючий перехід. Невдовзі служба автомобільних доріг тоді зробила тимчасовий об’їзд.

А що з переходом?

Минув рівно рік з того часу, як Закарпатською облдержадміністрацією та керівниками Підкарпатського воєводства було вирішено відкрити перехід “найближчим часом”. Протягом минулорічних Карпатських днів добросусідства діяв тимчасовий пішохідний велосипедний перехід Лубня-Волосате. За 3 дні контрольно-пропускний пункт перетнули 1617 громадян. Цікаво, що саме поляки вдвічі більше заходили в Україну, ніж їхні сусіди українці в Польщу.

Будівництво нового мосту імовірно допоможе зрушити з мертвої точки питання відкриття переходу Лубня-Волосате. Та принаймні покращити життя лубенчан, та підвищити привабливість регіону для подорожуючих та туристів.

Оксана ЧОПАК, karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах