105081
08:32 27.082020

На Закарпатті – пік цвітіння амброзії

Життя 12302

У кінці серпня активізується цвітіння амброзії, яка може стати агресивним алергеном, здатним викликати безліч хвороб. 

Від цього виду алергії, за даними ВООЗ, по всьому світу страждає більше 70 млн людей! Кожна квітка викидає в атмосферу мільярди частинок пилку, які можуть розноситися вітром на відстань до 500 км.

Закарпаття – не виняток. Щороку кількість пацієнтів зі скаргами на алергію на цю рослину збільшується. 

Ця красива яскраво-зелена рослина з мереживними листочками радісно зустрічає жителів Закарпаття на кожному пустирі, у дворах будинків, на дачах і в містах, уздовж доріг. 

За своїм зовнішнім виглядом амброзія дуже нагадує полин звичайний або коноплю. Висота рослини може досягати до двох метрів, а ось її коренева система проникає в ґрунт на глибину до чотирьох метрів і більше. Саме ця особливість дозволяє амброзії виживати навіть у найбільш посушливі роки. Вигляд рослинка має дуже милий, так і хочеться її зірвати і поставити у вазу. Мереживні листочки та яскраво-жовтий колір так і ваблять до себе!

Боротися з амброзією надзвичайно важко, адже після скошування її стає в рази більше.

– Пилок цього бур’яну вважається найбільш агресивним алергеном. Симптоми, які може викликати амброзія, – задуха, ускладнене дихання, кашель, нежить, сльозливість, висипання на шкірі, астматичні синдроми, – розповідає сімейний лікар Надія Тупиця. – Цікавим є те, що, окрім пилку, алергеном є і стебло, і листок, і навіть корінь. До групи ризику осіб, які можуть мати алергію на амброзію, належать алергіки, активні та пасивні курці.

Будь-який вид алергії – це снігова куля. Якщо алергією не займатися, то спектр алергенів із часом розширюється: сьогодні реакція на амброзію – завтра на газонні трави, через сезон уже може спостерігатися реакція на весняні рослини. Може посилитися перехресна реактивність. Наприклад, людина раніше не могла дихати пилком певних рослин, а потім уже і їсти певні продукти. 

– Найперше – потрібно оздоровлювати організм, робити тести на визначення алергенів, за можливості поїхати у відпустку на час активного цвітіння. Гуляти потрібно в чистій зоні, де не цвіте амброзія, у безвітряну погоду. Потрібно часто приймати душ, мити волосся та руки, змінювати одяг. Зараз є носові контейнери та респіратори, якими можна захищати ніс. 

Також потрібно робити вологе прибирання у квартирі, мінімізувати речі в кімнаті, аби вони не збирали пилюку, – розповідає сімейний лікар. – Не варто забувати і про дієту. Не рекомендується вживати злакову їжу (хліб, макарони, випічка), а також до мінімуму потрібно звести білкову продукцію та солодощі.

При перших ознаках алергії треба йти до лікаря. У цьому випадку призначаються не тільки антигістамінні, але й назальні спреї та краплі в очі. Якщо не лікуватися, то симптоми можуть прогресувати, аж до розвитку астми. 

Взагалі з цією шкідливою рослиною потрібно боротися. Місцева влада повинна стежити за тим, аби вчасно скошувати амброзію, а власники приватних будинків мають боротися з нею на присадибних ділянках. 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах