104920
19:15 23.082020

«Струнке тіло в чистому місті»: як хустяни поєднали спорт та екоакцію. ФОТО

Життя 4786

Вони роблять тіло стрункішим, а місто – чистішим. Ось у такому тандемі вже третій місяць поспіль свій суботній ранок розпочинають небайдужі хустяни – прихильники здорового, активного способу життя та піклування про чистоту довкілля.

Ініціатива проведення акцій під назвою “Струнке тіло в чистому місті”, що впевнено виходить на регулярний рівень, належить керівнику місцевого фітнес-центру Віталію Русину. Молодого чоловіка в цьому активного підтримала команда колег-однодумців та тих, хто направду любить своє рідне місто й прагне зробити його ще більш охайним, квітучим та процвітаючим. Щоразу молоді люди обирають нову локацію для прибирання і щоразу до них долучаються нові охочі з користю та активно провести ранкову суботню годину.

“Наша команда досить часто бере участь або організовує різні цікаві івенти. До карантину ми постійно були задіяні у основному професійному напрямку і, відверто кажучи, не дуже мали часу на проведення соціальних проєктів. Однак, як і у життя інших, свої корективи вніс карантин. Після пасивної весни у мене з`явилася ідея організувати щось цікаве для наших хустян, аби нагадати про фізичну активність та здоровий спосіб життя. Ми почали з найпростішого й найдоступнішого – міської ранкової зарядки на стадіоні “Карпати”. Захід пройшов вдало. Особливо сподобалось тим, хто вперше брав участь у такому дійстві. Багато хто відкрив для себе те, що розпочинати свій день із зарядки – це легко та приємно, – розповідає пан Віталій. – Також під час карантину ми активно проводили онлайн-тренування просто неба. І одного разу, займаючись на березі річки Тиса, звернули увагу на те, як багато розкиданого сміття вздовж берегової зони. Це і стало зародженням ідеї, яка дала початок акції “Струнке тіло в чистому місті”. Спочатку це мав бути плогінг, який досить популярний серед європейських країн. Це дуже корисна активність, яка складається з ранкової пробіжки у поєднанні з елементами прибирання. Ми вирішили провести цей напрямок у Хусті, але його старт скасувався через погіршення епідемічної ситуації в області. Оскільки ми не змогли задіяти всіх бажаючих, тому почали самі (обмеженою групою) цим займатися. Прокидалися о 5-ій ранку, щоб 0 6-ій вже бути в колі однодумців у корисному процесі”.

Із кожним разом на адресу учасників акції линуло все більше відгуків, здебільшого – позитивних, однак своєї можливості спаплюжити добру й корисну справу не опускали й так звані “диванні експерти” соцмереж, дорікаючи, буцімто вони виконують “циганську” роботу. Та, на щастя, на настрій ініціативної молоді це не впливало, адже, маючи чіткі і сформовані цінності, а саме: місто – наш дім, а вдома не може бути брудно – вони продовжували розпочате. Щоправда, поступово відійшли від ідеї пробіжки, адже деякі локації були не дуже сприятливі для цього, та, щоб залишити в процесі фізичну активність, вирішили проводити ранкову зарядку в поєднанні з легким тренуванням. Тож щосуботи однодумці збираються на новій локації: про місце та час (зазвичай це 8-ма година ранку) заздалегідь повідомляють у соціальних мережах. Стартують із традиційної зарядки.

Після бадьорого розігріву, озброївшись сміттєвими пакетами та рукавицями, учасники беруться за прибирання місцевості. За цей час уже двічі очищали від так званого нічийного сміття Замкову гору, кілька разів – береги річок Ріки та Тиси, деякі вулиці міста тощо.

“Ми знаємо, що будь-який процес стає ефективним, якщо має систематичну основу. Якщо це поодинокий випадок – він не дасть результату. Тому відразу поставили перед собою мету – провести 100 ранкових прибирань. У нас є чіткий план, а найголовніше – учасники, які люблять рідне місто та активний спосіб життя. Ми завжди можемо зорганізуватися і власним – дієвим – прикладом закликати земляків любити й цінувати наш мальовничий край”, – запевнив пан Віталій.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах