104868
21:00 22.082020

На Ужгородщині провели традиційне свято угорського хліба. ФОТО

Життя 8496

У багатьох країнах світу хліб є найважливішим показником достатку та добра. Саме він слугує символом єднання та солідарності всіх угорців, незалежно від того, в якій державі вони проживають. Для того, щоб до національного свята «Дня Святого Іштвана» спекти запашний хліб, фермери та виробники сільгосппродукції збирають та привозять «зерно єдності», з якого й виготовляють борошно. Місять хліб із води, яку беруть у джерелі Чорної Тиси.

Акцію «Хліб угорців» започаткували в місті Пейч, а Закарпаття долучилося до неї у 2013 році. З того часу, з року в рік, місцеві аграрії та фермерські господарства активно долучаються до благодійної мети – жертвують зерно, яке потім роздають соціальним закладам, дитячим будинкам та всім, хто потребує допомоги. Девіз акції – «15 мільйонів зерен пшениці» – символізує єднання всіх угорців, які, попри все, шанують свої традиції, звичаї та культуру.

Цьогорічне святкування провели у вузькому колі через карантинні обмеження, проте це жодним чином не завадило благодійній меті акції. До Будинку милосердя «Добрий самаритянин», що у Великій Доброні Ужгородського району, привезли зерно з різних куточків краю та розмістили посеред подвір’я символічну діжку, по вінця наповнену «зерном єдності».

Як розповів голова благодійного фонду «Pro Agricultura Carpatica» Ласло Гіді, зусиллями громади вдалося зібрати понад 99 тонн зерна. Загалом до акції долучилося 1 224 приватні фермерські господарства.

«Нам випав складний рік – увесь світ страждає від пандемії коронавірусної інфекції. Це вплинуло на всі сфери життєдіяльності, економічні та соціальні зв’язки. Проте люди землі – фермери продовжують робити свою справу навіть у таких ситуаціях, однак збувати продукцію стало складніше – більшість із них зазнає збитків. Незважаючи на це, кожен прагнув долучитися до благодійної акції та допомогти нужденним. Ми не можемо залишатись осторонь!» – зазначив пан Ласло.

Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району та депутатка Ужгородської районної ради, наголосила: перше, що потрібно зробити сьогодні, – це подякувати усім тим небайдужим, хто долучився до акції.

«Я щиро рада, що, незважаючи на всі труднощі, нам удалося зібратись разом та відзначити таку подію, адже вона – одна з наймиліших моєму серцю ще й через те, що несе в собі символізм та послання для всієї угорської громади – ми тримаємося разом та підтримуємо один одного. «Свято хліба» відроджує у моїй пам’яті спогади про дитинство й свіжоспечений хліб, що водночас є минулим та майбутнім, яке дає нам надію. Хліб – це життя!» – додала Лівія Балог.

На святкування прибув й Іштван Якоб, президент Національної асоціації аграріїв Угорщини. Він розповів, що 10 років тому зародилася ідея започаткувати акцію «Хліб угорців – 15 мільйонів зерен». Тоді вдалося зібрати усього 10 тонн зерна. Через десятиліття акція охопила всі країни Карпатського регіону, де проживає угорська громада. Минулого року вдалося зібрати 791 тонну зерна – як бачимо, масштаби суттєво зросли: «Я переконаний, що й цього року результат не буде нижчим, ніж у 2019-му. Ця акція об’єднує всіх нас, серце та душу кожної людини, яка прагне допомогти ближньому».

Вихованці дитячого будинку не відпустили гостей без подарунку та підготували невелику музичну програму, чим вельми порадували присутніх.

Наприкінці святкування кожен представник населеного пункту, звідки привезли зерно, пересипав зі «свого» мішка невелику кількість пшениці до великої діжки, біля якої стояв символічний мішечок із солотвинською сіллю.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах