104741
13:09 14.082020

В ЮНІСЕФ закликали Кабмін повернути «пакунок малюка»

Життя 8420

Дитячий фонд Організації об’єднаних націй (ООН) ЮНІСЕФ оприлюднив заклик до уряду України відновити послугу «пакунок малюка» і не замінювати її грошовими виплатами. Про це йдеться у заяві ЮНІСЕФ.

За даними фонду, більшість батьків підтримує саме допомогу у вигляді товарів для новонародженого, а не виплати.

– Критично важливо, що ця програма універсальна для всіх родин, незалежно від їхнього соціально-економічного статусу. «Пакунок малюка» поєднує у собі предмети першої необхідності для догляду за дитиною протягом перших днів життя, матеріали для раннього розвитку дитини та навчальні матеріали для батьків, наприклад, щодо вакцинації та грудного вигодовування, – йдеться у повідомленні фонду.

Фонд акцентує увагу на тому, що збирав відгуки батьків протягом двох років, і Міністерство соціальної політики враховувало їхні побажання щодо вдосконалення вмісту пакунків. За твердженням ЮНІСЕФ, протягом цих двох років кількість продуктів у них зросла в 2,5 раза, і більшість отримувачів позитивно оцінює ці набори.

– Якщо у 2018 році лише 35% батьків надавали перевагу пакунку перед грошовою виплатою, то тепер 8 із 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме у натуральному вигляді. Аналітика ЮНІСЕФ підтверджує й економічну ефективність пакунків малюка для сімейного бюджету. Фінансова вартість товарів із пакунку малюка обійдеться батькам дорожче на 50-200%, – стверджують у фонді ООН.

Нагадаємо, що наприкінці липня Кабінет Міністрів дав старт пілотному проєкту по монетизації одноразової допомоги «пакунок малюка».

Метою проєкту постанови є започаткування в Україні пілотного проєкту з монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» у 2020-2021 роках, – сказала міністр соціальної політики Марина Лазебна.

З її слів, цей проєкт розроблено за власної ініціативи міністерства соціальної політики України.

– Зазначеним проєктом пропонується: перше – запровадити цільову грошову компенсаційну виплату замість натуральної допомоги «пакунок малюка» у розмірі 5 тис. грн, друге – забезпечити відкриття громадянам, у яких народилась дитина, у комерційному банку Приватбанк рахунку зі спеціальним режимом використання та видати їм спеціальну соціальну картку. Третє – встановити, що батьки дитини можуть звернутись за компенсацією протягом 12 місяців із дати народження дитини та самостійно протягом року витратити кошти грошової компенсації, виключно для придбання дитині одягу, взуття, засобів гігієни та догляду, текстилю, іграшок, засобів гігієни для породіль. Четверте – залучити до реалізації пілотного проєкту на договірних засадах заклади роздрібної торгівлі для продажу батькам визначених дитячих товарів та товарів для породіль за спеціальною соціальною карткою. І п’яте – забезпечити цільове використання коштів грошової компенсації шляхом відслідковування закладами торгівлі, що братимуть участь у реалізації проєкту, продажу за спеціальною соціальною карткою тільки визначених товарів, – повідомила Лазебна.

Проєкт було прийнято з доопрацюванням у триденний термін. Утім більшість експертів та міжнародних організацій розкритикувало такі зміни. ЮНІСЕФ взагалі прийняло негативно таку звістку і закликало Україну повернути «пакунок малюка».

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини