104470
13:59 4.082020

На Берегівщині розпочався VII симпозіум скульпторів

Життя 4053

На Закарпатті розпочався VII симпозіум скульпторів, організований ГО «Pro Arte Munkács», який триватиме до 16 серпня. Захід проводиться за підтримки Берегівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, Берегівської міської ради та МЗС Угорщини. Офіційне відкриття пленеру, що розгорнувся на базі стадіону села Яноші на Берегівщині, відбулося 3 серпня.

Голова ГО «Pro Arte Munkács», скульптор Пейтер Матл привітав та представив шістьох скульпторів – учасників симпозіуму. Це В’ячеслав Віньковський, Емма Русин, Костянтин Синицький, Богдан Корж, Ендре Гіді-молодший та Василь Роман. Створені під час пленеру роботи подарують населеним пунктам Закарпаття, де вони прикрашатимуть громадський простір.

На думку консула Генерального консульства Угорщини в м. Берегові Міхая Беке, відрадно, що «підтримка угорського міністерства закордонних справ служить корисній справі», адже симпозіум став уже традиційним, а ідея дарувати скульптури населеним пунктам виявилася надзвичайно цікавою та вартою наслідування.

Пейтер Матл розповів, що минулорічна тема пленеру «Родина» не втратила актуальності й нині, тож її опрацьовуватимуть і цього року. «Надзвичайно важливо берегти традиційні сімейні цінності», – наголосив митець.

Ундре Гіді працюватиме над скульптурою з металу. «Композиція створена з однакових форм різного розміру. Її лінії подібні до арок готичного стилю, що символізує святість родини. Кожен її елемент окремо впаде, проте, тримаючись близько один до одного, вони створюють стабільне ціле», – розповів про свою роботу скульптор.

Особливістю цьогорічного пленеру стало те, що скульптури митці виготовляють не лише із каменю, але й кераміки та металу.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах