104081
13:34 20.072020

Пізнавати Ужгород і вигравати призи закликає охочих ГО «Щасливі діти»

Життя 5489

Уже 5 з 10-ти аудіогідів до маршрутів, розроблених відомими екскурсоводами в рамках проєкту “Пізнай Ужгород”, завантажені на платформу izi.travel. Це означає, що будь-хто може прогулятися Ужгородом і дізнатися багато цікавого та нового для себе.

У громадській організації “Щасливі діти” закликають пройтися маршрутом, написати свій відгук (або просто запостити фото з прогулянки), поставити хештег #пізнайУжгород і 24 серпня стати учасником розіграшу набору сувенірних листівок “Пізнай Ужгород”. Загалом буде розіграно 24 комплекти листівок серед тих, хто виконає всі умови.

Станом на 20 липня доступні такі маршрути:

«Прогулянка під липами» (авторка – Тетяна Літераті)

Розпочинається цей маршрут біля «стіни смерті». Чому цю частину міської набережної так назвали, – розповідає авторка Тетяна Літераті. Слухаючи аудіосупровід, мешканці та гості Ужгорода дізнаються, у якому році заклали липову алею, де був єврейський квартал і де проживав ритуальний різник птиці, що було раніше на місці нинішньої стоматологічної поліклініки, кому належала вілла — теперішня будівля РАЦСу, під чиїм будинком було обладнане бомбосховище, де саме закінчувалася набережна і де протікав Малий Уж.

“Давній Ужгород” (автор – Юрій Славік)

Цей маршрут розповідає про витоки. Чому Ужгород називається саме так? Хто проживав на вулиці Корзо у давнину? Яке призначення дрібних отворів, які рядами розташовані у зовнішньому оборонному мурі замку? Де знаходилась найстаріша торгова площа міста, на якій проводились загальнодержавні ярмарки у XIV-XVст? Яка вулиця є найвужчою вулицею Ужгорода? У якому році збудований Ужгородський замок?

“У пошуках мініскульптур” (авторка – Наталія Світлинець)

Аби побачити мініскульптури, в Ужгород приїжджають люди з різних міст України. Тому ця екскурсія буде надзвичайно цікавою тим, хто, відвідавши Ужгород, обов’язково запланував зробити селфі біля цих, на перший погляд чудернацьких, витворів мистецтва.

Авторка маршруту Наталія Світлинець розповідає, кому встановлено мініскульптуру на мурі Ужгородського замку, хто такий закарпатський Робін Гуд і де розташована його скульптурка, де «живе» Вольфганг Моцарт, завдяки кому Ужгород вперше був нанесений на мапу світу, чому скульптурка у вигляді шоколаду насправді — не про шоколад, який секрет має кораблик «Карпатія», кого називають закарпатським Ван Гогом, якою є найменша мініскульптура міста та багато іншого.

“Ужгород. Романтичні історії” (авторка – Юліанна Малик)

Це, безперечно, найромантичніший маршрут із усієї серії. Оповіді про кохання людей минувшини переплітаються із різними життєвими ситуаціями. Локації, відвідування яких чітко асоціюється із цим прекрасним почуттям, запрошують. Починаючись на площі Шандора Петефі, забігаючи на Пішохідний міст та Замкові сходи, пролягаючи через центральні вулиці та завершуючись перед будівлею РАГСу, цей маршрут розповість безліч романтичних історій. Одна з них — надзвичайно щемлива — оповідає про ужгородських Ромео та Джульєтту, кохання яких трагічно завершилося у далекому 1892 році…

“Великі художники маленького міста” (авторка – Юліанна Малик)

Подорожуючи у аудіосупроводі Юлії Малик цим маршрутом, ви дізнаєтеся, чому постаті Йосипа Бокшая та Адальберта Ерделі стали знаковими для Ужгорода, де в місті зберігається найбільше зібрання робіт закарпатських художників, чим унікальний будинок-музей Андрія Коцки, хто такі Гаврило Глюк та Федір Манайло, памʼятник кому стоїть на площі Театральній, чия картина входить до списку наймістичніших картин в історії мистецтва.

“Знайти маршрути не важко. Можна засканувати QR-код, або перейти за цим посиланням: https://izi.travel/en/browse/publishers/f8f25937-7ae5-477f-95f6-013ff16941e2/uk

Для тих, хто любить подорожувати, радимо завантажити мобільний додаток izi.travel на мобільний телефон. У такому випадку, зайшовши в програму, потрібно задати у пошуку слово “Ужгород”. Вся наша команда сподівається, що прогулянки будуть цікавими. Дуже чекаємо на відгуки. Їх можна залишати як на платформі, так і на наших сторінках у фейсбуці та інстаграмі”, – прокоментувала авторка проєкту “Пізнай Ужгород” Людмила Сюзева.

Проєкт реалізується за підтримки Українського культурного фонду.

Пресслужба ГО “Щасливі діти”

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах