104068
20:09 19.072020

В Ужгороді відзначили річницю національно-визвольної війни угорського народу в 1703-1711 рр. Фото

Життя 6899

Саме сьогодні, 19 липня у стінах Ужгородського замку та кількох інших локаціях Закарпаття відбулася знакова подія для всієї угорської громади нашого краю. За ініціативи громадської організації «Товариство угорської культури Закарпаття» (ГО «ТУКЗ – КМКС») було організовано акцію з покладання вінків приурочену подіям національно-визвольної війни угорського народу під проводом Ференца Ракоці ІІ у 1703-1711 рр.

         Так, у стінах Ужгородського замку, де розташований бюст графа Міклоша Берчені – легендарного сподвижника Ференца Ракоці ІІ та його дружини – графині Крістіни Чакі зібралися найактивніші члени ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородщини та обласного центру, зокрема, – голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району та депутат Ужгородської райради Лівія Балог, депутат Закарпатської обласної ради Йожеф Баторі, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» у м. Ужгород Юдіт Кулін, депутат Ужгородської міської ради Золтан Кулін, депутат Ужгородської райради Каталін Палко тощо. До акції також долучилося і Генеральне консульство Угорщини у м. Ужгород, зокрема, консул Крістіна Беге.

         З приводу проведеного заходу Лівія Балог зазначила наступне: «У зв’язку із карантинними заходами «Товариство угорської культури Закарпаття» проводить цю акцію дотримуючись усіх заходів безпеки. Ми свідомо обмежили присутність усіх бажаючих взяти участь у покладанні вінків до підніжжя пам’ятників графа Міклоша Берчені та Крістіни Чакі. Але наша акція проходить практично одночасно одразу у кількох локаціях Закарпаття – зокрема, у Мукачеві (Мукачівський замок «Паланок» – пам’ятник Ілоні Зріні та Ференцу Ракоці ІІ), Берегові (пам’ятник Ференцу Ракоці ІІ), смт. Вілок Виноградівського району (пам’ятник «Турул») і тут, – в Ужгородському замку.

         Сьогодні ми навідалися сюди, щоб схилити голову перед видатною постаттю нашої історії – графом Міклошом Берчені та його дружиною. До речі, цей монумент вдалося встановити у 2012 році завдяки підтримці благодійного фонду «Сечені» і, таким чином, граф Берчені через понад триста років «повернувся» додому – до Ужгородського замку. І, завдяки цьому, його постать назавжди залишиться в історії не тільки Ужгорода, а й усього Закарпаття.

         Його роль в історії національно-визвольної війни  1703-1711 рр. важко переоцінити, адже він був одним із лідерів цієї боротьби та генералом Ференца Ракоці ІІ. І, саме за його панування, Ужгородський замок перетворився на справжню перлину та став центром політичного  і культурного життя нашого краю».

         Йожеф Баторі також зазначив, що на жаль не всі бажаючі змогли бути присутніми на цьому заході. «Сьогодні відбулося урочисте покладання вінків до бюстів графу Міклошу Берчені та його дружині Крістіні Чакі. Як нам відомо з історії, граф Берчені був одним із лідерів національно-визвольної війни угорського народу 1703-1711 років. Сьогодні, навіть, одна з вулиць обласного центру Закарпаття – міста Ужгорода названа у його честь.

         На превеликий жаль, епідеміологічна ситуація спричинена пандемією коронавірусу не дозволила нам у повній мірі відзначити цю подію. Ми змушені були відмовити багатьом активним членам нашої організації, адже всі розуміють, який зараз небезпечний час. Саме тому, ми зібралися тут в обмеженому колі, щоб віддати честь особистостям, які відіграли надзвичайно важливу роль у нашій історії. Адже, саме вони розпочали боротьбу проти тиранії  та за свободу власного народу. І ми маємо пам’ятати свою історію, адже вона щодня нас вчить і без неї ми не маємо майбутнього», – підсумував пан Йожеф.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах