103800
22:38 8.072020

В Іршаві на пам’ятнику воїнам-визволителям досі радянські символи і написи російською. Фото

Життя 10021

У центрі Іршави височіє пам’ятник воїнам-визволителям, які брали участь у Другій світовій війні. Встановлений 7 листопада 1947 року «Своим освободителям, доблестным воинам и партизанам Красной армии от граждан Иршавского округа».

Цей та інші написи російською: «Слава героям Великой Отечественной войны»; «Дня 27.10.1944 войсками 4-го Украинского фронта освобожден населенный пункт Иршава».

Добре, що бодай лозунг часів СРСР, заклик-клятва, що стосується увічнення пам’яті полеглих громадян СРСР у Німецько-радянській війні, «Ніхто не забутий, ніщо не забуте!» викарбували українською і почепили на місці старої таблички.

На календарі 8 липня 2020 року. За півтора місяця Україна відзначатиме 29 річницю Незалежності. На пам’ятнику не тільки написи російською, а і збережені радянські символи – п’ятикутна зірка та георгіївська стрічка. Протягом 29 років до влади міста та району приходило чимало «патріотів», а віз і нині там. У мене питання: невже на Іршавщині нема філолога, який би зробив переклад з російської на українську?! Невже всі виїхали за кордон у пошуках кращого життя?! Невже в Іршаві не чули про Закон про декомунізацію, який діє п’ять років?! Чи тут живуть і керують противники декомунізації?! Невже чиновники та громадськість, які покладають тут квіти і запалюють лампадки, не звертають увагу на написи та символи?! Питання риторичні. І можна сміло ставити і три знаки оклику.

Шановні керівники міста та району, коли будете змінювати таблички з написами, то не забудьте, що «Великая Отечественная война» давно увійшла в історію як Друга світова війна.

Пам’ятник варто оновити, підлатати, бо ж час та погодні умови добре позначилися на ньому.

Сподіваюсь, що у районі є бодай один ґазда та законослухняний чиновник.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах