103773
11:47 8.072020

Косовиця-2020 на Закарпатті: люди спалюють сіно. ФОТО

Життя 6974

На Закарпатті триває косовиця, але погода для сушіння та заготівлі на зиму кормів для домашніх тварин не служить. Дощить уже півтора місяця. Селяни скаржаться, що багато скошеної трави згнило. На корені трава збилявіла, вітри потолочили, внаслідок чого згнила. Непридатне сіно для заготівлі люди спалюють. Про це редакцію «Карпатського об’єктива» повідомила наш кореспондент.

– В саду скосили траву на 20 сотках ще в середині травня, встигли висушити, бо була негуста, склали в оборіг. Потім скосили на полі, трава густа, файна, але від дощів сіно почорніло, згнило. Таке худоба не хоче їсти. Взяли і спалили. А що було з ним робити? – розводить руками мій співрозмовник Василь з села Малий Раковець Іршавського району.

Родина Савків спалила три великі пласти сіна. Господар Іван каже, що уже треба отаву косити, а на двох полях ще трава на корені.

Такі клопоти мають люди у всіх населених пунктах Закарпаття.

Ганна Михайлівна з Хустщини утримує в господарстві дві корови, три кози.

– У нас сім’я велика, молоко люблять усі. Нашій худобі на зиму треба повний оборіг сіна, а наразі заготовили третину. Накосилися, наробилися, а хосна нема. Сіно почорніло, худоба не хоче його їсти, склали у копицю, будемо стелити під неї. Тяжка цього року косовиця, – важко зітхає жінка.

Днями їхала в автобусі з Іршави до Ужгорода. Села оповиті клубами густого диму, видно, тут теж спалюють сіно.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах