103605
18:18 1.072020

Про фінансову автономію закладів освіти

Життя 6038

Що таке фінансова автономія закладів середньої освіти?

✅Керівництво школи самостійно вирішує на що витрачати виділені кошти.

 На що можуть заклади витрачати кошти?

✅Оплату праці, доплат, надбавок, винагороди, виплату матеріальної допомоги та допомоги на оздоровлення, преміювання працівників

✅оплата курсів підвищення кваліфікації педагогічних працівників  

✅ремонти закладу

✅Інтернет

✅закупівлю комп’ютерної техніки

✅організацію харчування школярів

✅папір, крейду

✅меблі та інше.

Для чого запроваджено фінансову автономію закладів освіти?

✅Фінансова автономія посилить відповідальність кожного керівника.

✅Використання коштів має стати більш ефективним, бо хто як не безпосередньо працівники закладу знають, що саме потрібно купити першочергово.

✅Представники місцевих органів влади не зможуть тиснути на керівництво школи, через питання щодо виділення коштів на потреби та утримання закладу.

Олексій Петров підтримує перехід закладів освіти до фінансової автономії та звертається до керівників шкіл: «Якщо закладам перешкоджають стати фінансово незалежними, прошу звертатися до департаменту освіти і науки обладміністрації, повідомляти про такі незаконні факти.»

Довідка:

Відповідно до статті 23 Закону України „Про освіту” держава гарантує академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію закладів освіти, а частиною першою статті 59 Закону України „Про повну загальну середню освіту” передбачено, що фінансова автономія закладів загальної середньої освіти в частині використання бюджетних коштів передбачає самостійне здійснення витрат у межах затверджених кошторисами обсягів. Зокрема на: формування структури закладу загальної середньої освіти та його штатного розпису; оплату праці працівників, встановлення доплат, надбавок, винагороди, виплату матеріальної допомоги та допомоги на оздоровлення, преміювання, інших видів стимулювання та відзначення працівників; оплату поточних ремонтних робіт приміщень і споруд закладів загальної середньої освіти; оплату підвищення кваліфікації педагогічних працівників; укладення відповідно до законодавства цивільно-правових угод (господарських договорів) для забезпечення діяльності закладу освіти тощо. 

Ось чому важливо засновникам та керівникам закладів освіти проаналізувати мережу і прийняти виважені рішення щодо можливості запровадження фінансової автономії, із врахуванням у тому числі створення опорних закладів освіти і приєднання до них філій.

Про заходи, які має вжити засновник закладу для того, щоб вивести заклад освіти зі складу централізованої бухгалтерії і перевести його на самостійний бухгалтерський облік, ішлося під час селекторної наради Олексія Петрова, голови облдержадміністрації, з головами райдержадміністрацій та керівниками органів управління освітою, за результатами якої підготовлено відповідне доручення.

 Зокрема, в області самостійну фінансову діяльність ведуть м. Ужгород – 27 закладів загальної середньої освіти та 24 заклади дошкільної освіти; Тячівській ОТГ – 7 закладів загальної середньої освіти та 5 закладів дошкільної освіти. У Вільховецькій ОТГ із 6 закладів загальної середньої освіти фінансову автономію мають 5 і всі три заклади дошкільної освіти, з вересня цього року планується створити бухгалтерію на базі ще одного закладу. В Іршавському районі всі 50 закладів дошкільної освіти мають свої бухгалтерії. У 2019 році вжито заходи та надано фінансову автономію двом закладам загальної середньої освіти Свалявського району (Свалявська гімназія та  Неліпинська  ЗОШ  І-ІІІ ступенів  Свалявської  районної  ради).  У  січні 2020 року  на  самостійну  бухгалтерію  перейшли  заклад  дошкільної  освіти  с. Розтоки Рахівського району та п’ять закладів загальної середньої освіти Тячівського району (Буштинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Буштинської селищної ради Тячівського району, Грушівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Грушівської сільської ради Тячівського району, Колодненська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Колодненської сільської ради Тячівського району, Новоселицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Новоселицької сільської ради Тячівського району, Широколузька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Широколузької сільської ради Тячівського району).

Крім того, станом на 22 червня самостійні бухгалтерії функціонують на базі гімназії-інтернату м. Хуста, гімназії-інтернату Берегівської районної ради, Нижньоворітського ліцею Воловецької районної ради, 10 закладів дошкільної освіти Виноградівського району, одного закладу загальної середньої освіти Рахівського району, 20 закладів загальної середньої освіти Тячівського району, двох закладів загальної середньої освіти Хустського району.

Слід зазначити, що у більшості районів вживаються заходи для поетапного переходу закладів освіти на самостійне ведення фінансово-економічної діяльності, який планується проводити паралельно із формуванням мережі опорних закладів. До 1 вересня 2020 року буде створено 47 таких закладів загальної середньої освіти.

Закарпатська ОДА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах