10361
15:05 17.072016

"Комуналка" на двох

Життя 9009

«Ми з моїм рідним братом є співласниками однокімнатної квартири. Але я не проживаю в ній уже близько двох років. Брат не сплачує за комунальні послуги й каже, що я також маю за них платити. Прошу надати відповідь, як мені діяти в цьому випадку».

komynalka

До складу комунальних платежів, як правило, входять витрати з утримання багатоквартирного будинку, за споживання електроенергії, газу, холодної та гарячої води, отримання теплопостачання. У згаданому випадку визначальним є той факт, хто уклав договори на комунальні послуги з організаціями, які їх надають, бо саме до підписанта будуть звертатися з позовною заявою про стягнення боргу за надані послуги. Окрім того, ви як співласник квартири також є співласником самого багатоквартирного будинку, а тому послуги з його утримання повинні сплачувати незалежно від того, проживаєте ви в цьому помешканні чи ні. Відповідно до законодавства, право власності зобов’язує людину належним чином дбати про своє майно (утримувати його), щоб не спричиняти шкоди іншим співласникам та довкіллю. Що стосується електроенергії, газу, води та теплопостачання, то важливо, хто є підписантом договорів за споживання цих послуг, адже відшкодування за надання житлово-комунальних послуг відбувається за договором. Саме підписант виступає в ролі споживача, а інший співвласник є нібито лише членом його сім’ї, який, відповідно до Житлового кодексу України, має обов’язок нести спільно з вами тягар цих витрат. Судова практика, як правило, посилається на обов’язок сплачувати за послуги підписанта. Тому якщо саме ви підписували договори, то факт непроживання в цій квартирі суд може відхилити як такий, що не спростовує вимог позивача (надавача послуг).

Окрім того, якщо споживачем виступаєте ви, то в частині відмови від споживання електроенергії та водопостачання у вас є право на розірвання договору або припинення постачання цих послуг по договору з поважних причин (зокрема непроживання). За таких обставин ваш брат може залишитися без цих комунальних послуг, що спонукатиме його до діалогу з вами або до укладання договорів з постачальниками вже від свого імені. Якщо підписантом договорів (споживачем) є ваш брат, тоді доречним буде доводити в суді факт вашого непроживання у квартирі та відсутності обов’язку сплачувати за послуги. Звичайно, найкращий варіант – порозумітися з братом щодо умов сплати за комунальні послуги, щоб не доводити до суду та припинення надання послуг надавачем послуг.

Віталій БУРИШИН,

адвокат

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
«Пам’ятна записка / Pro memoria» – виставка учасників «Резиденції Вибачте Номерів Немає» відкрилася в Ужгородському скансені
08:50
У Центрі медико-соціальної реабілітації дітей ім. Святого Михаїла в селі Ратівці відкрили кабінет галотерапії
08:32
У Мукачеві влаштували змагання юних рятувальників-пожежників
17:20
На Закарпатті почала квітнути Долина нарцисів
17:02
Прикордонники затримали на під’їзді до кордону з Румунією переправників з клієнтами
16:22
На Хустщині піротехніки ДСНС знищили давній боєприпас
16:03
На високогір'ї Закарпатської області очікується сніголавинна небезпека
15:51
Всі новини