103072
12:01 7.062020

На Виноградівщині відзначили День національної єдності. ФОТО

Життя 7024

У селі Велика Паладь Виноградівського району також відзначили День національної єдності та 100-річчя підписання Тріанонського мирного договору. Захід відбувся у вузькому колі, до нього долучився і заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Йосип Борто.

У своїй промові пан Борто наголосив: «4 червня серце кожного угорця б’ється в унісон. У 1920 році підписання Тріанонського мирного договору пошматувало не лише території Угорщини, але й серця та душі людей, те, що протягом багатьох століть було єдиним. Автори мирного договору не лише вчинили недобре, але й помилилися. Вчинили недобре, оскільки діяли протизаконно, несправедливо та негуманно щодо угорців, а помилилися, сподіваючись, що мирний договір призведе до створення мирної, стабільної, нової Європи, адже за декілька років розпочалася Друга Світова війна. Союзники помилитися, вважаючи, що пошматована Угорщина зникне з мапи, а гордий угорський народ із тисячолітньою історією за плечима піде в небуття. Цього теж не сталося, Угорщина і через сто років – сильна, стабільна європейська країна, котра впливає не лише на політику Центральної Європи, але й ЄС».

Заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття також підкреслив, що для національної політики Угорщини через сто років після тих подій дуже важливо, аби відірвані від країни частини нації жили, процвітали та залишалися угорцями на своїй батьківщині. Угорщина працює над зміцненням транскордонних зв’язків та підтримує закарпатську угорську громаду не лише економічно, але й прагне захищати набуті нацменшиною права.

До присутніх звернувся і секретар із питань культури ТУКЗ-КМКС Ласло Молнар. Він зазначив, що обставини цього року не дозволяють відзначати День національної єдності масово, водночас Товариство угорської культури Закарпаття вважає важливим, хоча й у вузькому колі, але провести заходи по всій області.

Після промов учасники заходу поклали вінки до пам’ятної дошки. Дійство організувало Товариство угорської культури Закарпаття спільно з місцевим осередком організації села Велика Паладь.

Váradi Enikő/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини