102959
21:39 4.062020

У Генконсульстві Угорщини в Ужгороді вручили Золотий Хрест «За заслуги». Фото, відео

Життя 15097

4 червня угорці відзначають День національної єдності, а разом з тим, урочистої дати, що 100 років тому поділила Угорщину, позбавила її значної частини території та населення. Мова йде про підписання Тріанонського мирного договору. Це одна зі сумних сторінок угорської історії, попри це, її вшановують з року в рік.

З нагоди свята у стінах Генерального консульства Угорщини в Ужгороді провели невеликий захід. Перший заступник керівника дипломатичної установи Ласло Куті привітав гостей та звернув увагу на те, що всього одним підписанням Тріанонського мирного договору мільйони угорців стали громадянами інших держав-наступниць Угорського Королівства.

«Багато наших співвітчизників не тільки стали знедоленими, а й відчули на собі вражаючу ненависть, коли тільки за те, що ти угорець чекає неминуча смерть. Водночас я радий, що через стільки років ми нарешті можемо відзначати цей день як свято національної єдності. Те, що ми угорці, можемо жити у рідному краї, спілкуватися рідною мовою, здобувати освіту в угорськомовних навчальних закладах дає надію на світле майбутнє », – додав пан Ласло.

В рамках святкування, від імені Президента Угорщини Яноша Адера, вручили державну нагороду – Золотий хрест «За заслуги» Йожефу Оросі, який протягом усього життя був активним членом угорської громади не тільки на Закарпатті, а й у далекій Прибалтиці. Наразі пан Йожеф сільський голова Неветленфолу, що на Виноградівщині й береться за розвиток та вдосконалення не лише власного населеного пункту, а й сусідніх. Зауважимо, що Золотий хрест «За заслуги» Йожефу Оросі мали вручити ще 15 березня проте через запровадження карантину цього зробити не вдалося.

«4 червня серця усіх угорців б’ються в унісон – цього дня ми відзначаємо 100-річчя Тріанону та святкуємо День національної єдності. У першому випадку нам болісно, у іншому – радісно. Тож мої відчуття наразі змішані, як напевно у всіх. Проте світлі промені від «єднання» сяють високо та яскраво, ніби перекриваючи сум сотні років», – наголосив Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської облради.

Він також зазначив, що творці такого мирного договору дійсно сподівалися на довготривалий мир у Європі і навіть не думали про те, наскільки ж помилилися. Руйнували держави та життя, а натомість через два десятиліття розпочалася наступна війна, що принесла мільйони жертв.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах