102646
11:09 27.052020

Стартувала ювілейна виставка ужгородського кераміста В’ячеслава Віньковського. ФОТО

Життя 6363

Його знають і цінують як видатного художника-кераміста, творчого наставника, людину компетентну, здатну втілити в життя найсміливіші проєкти.

За інтенсивністю й творчим ритмом він є одним із найактивніших серед українських мистців. Свідчення цьому – не лише кількість робіт, але й несподіваність і багатогранність їх вирішення.

Цей непересічний талант потрібно побачити на власні очі, проникнутися його образним мисленням, адже творчий пошук мистця бентежить сміливим експериментом, вишуканою декоративністю, новими концепціями колірних пошуків, цікавими композиційними знахідками…

З 26 травня 2020 року, спеціально до 70-річчя відомого художника-кераміста з Закарпаття, заслуженого художника України, члена Національної спілки художників України В’ячеслава Віньковського – у Мистецькій галереї Центру розвитку духовної культури Національний музей-заповідник українського гончарства презентує виставку творів кераміки мистця.

На жаль, через карантинні обмеження, церемонії офіційного відкриття виставки не буде, але впродовж наступного місяця можна завітати до виставкової зали й на власні очі побачити прекрасні витвори мистецтва.

В’ячеслав Іванович Віньковський народився 26 травня 1950 року в селі Маниківці, що в Хмельниччині. 1976 року закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва, а 1981 – кафедру кераміки Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва. З 1989 року – викладач Ужгородської дитячої школи мистецтв. І цього ж року він став учасником творчих груп у Седневі. З 2000-го року В’ячеслав Іванович – голова секції ужиткового мистецтва Закарпатської організації Національної спілки художників України. Нині – викладач кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Закарпатської академії мистецтв.

В’ячеслав Віньковський працює в галузі декоративно мистецтва, переважно використовує жанр анімалістичної скульптури як малих форм, так і монументальної кераміки. Чимало його робіт виконано в дуеті з дружиною – Мирославою Росул.

Мистець полюбляє експериментувати з масою, формами, цікавими композиційними рішеннями, кольорами й геометричним декором. У його роботах досить часто зустрічається трипільська орнаментика, елементи первісних культурних горизонтів. Звертання до прадавніх культур є не тільки провідною темою творчості, а й об’єктом серйозних наукових зацікавлень кераміста. Його роботи майже ніколи не бувають «перевантажені», що робить їх дуже сучасними й дозволяє легко вписатися в грамотно вирішений інтер’єр будь-якого призначення.

У творчому доробку художника надзвичайні птахи й тварини, архаїчні композиції й відновлені старовинні предмети. В’ячеслав Віньковський – мистець різнобічний і багатоплановий. Для найкращої реалізації задумів, численних ідей у нього є перевірені роками способи виконання й засоби їхнього пластичного втілення. Він є майстром цілеспрямованим і зосередженим, який ніколи не піддається моді.

Починаючи з 1984 року В’ячеслав Віньковський з успіхом активно представляє мистецтво України на вітчизняних і зарубіжних виставках, конкурсах і симпозіумах художньої кераміки. Про його творчість пишуть і дискутують мистецтвознавці, обговорюють колекціонери й шанувальники сучасного мистецтва.

Уже не один десяток років В’ячеслав Віньковський є добрим другом Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному, незмінним учасником його мистецьких форумів. Диво-скульптури майстра збагатили колекцію Музею-заповідника й стали його окрасою.

В’ячеслав Віньковський – один із кращих художників-керамістів сучасного Закарпаття. Його творчість – відображення споконвічних джерел глибинної народної пам’яті і проникливі, історичні паралелі з сьогоденням.

Представлена ювілейна виставка відкриває глядачеві особистий творчий доробок мистця й разом з тим, ще одну грань закарпатської кераміки. До експозиції увійшли твори з колекції Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному та приватної колекції В’ячеслава Віньковського.

Світлана Пругло,

інформаційна служба НМЗУГ в Опішному

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах