102624
13:08 26.052020

У травні – липні до армії призвуть 18-річних юнаків та офіцерів запасу

Життя 18267

Карантин вплинув абсолютно на всі сфери життя в Україні, відстрочив також і призов в армію. Весняний призов змістився, але зовсім відмовлятися від нього не збираються. У Міноборони вирішили закликати юнаків на строкову службу трохи пізніше звичайного – у травні – липні. Кожного призовника перевірять на коронавірус ПЛР-тестом.

Про це під час онлайн-брифінгу розповів начальник відділу комплектування та призову – заступник військового комісара Закарпаття підполковник Юрій Величканич.

– Призов буде здійснено до Збройних сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України та Державної спеціальної служби транспорту України. Цифрові показники для військових комісаріатів – 410 осіб, – наголосив підполковник. – На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу. Хлопці без вищої освіти служитимуть 18 місяців, а ті, хто має ступінь спеціаліста або магістра, – 12.

Згідно з чинним законодавством, громадяни, які отримали повістку, зобов’язані прибути до призовної дільниці в зазначений термін. При цьому в законі також вказано, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголосять про початок призовної кампанії, військовозобов’язаним громадянам надається 10 днів на явку у військкомат. Поважними причинами неявки можуть бути тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими й можуть бути прирівняні до ухилення від служби в армії. Повне звільнення від загальної військової повинності мають молоді люди з явними важкими патологіями.

За словами заступника військового комісара Закарпатського обласного військового комісаріату Юрія Величканича, законодавством України передбачено досить великий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку. Це, зокрема, чоловіки, котрі мають двох і більше дітей або вагітну дружину, студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій, призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї, педагоги, лікарі, священнослужителі, поліцейські, резервісти.

Водночас, за словами Юрія Величканича, повне звільнення від служби в армії можуть отримати громадяни, які визнані непридатними за станом здоров’я, ті, які досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу), які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах, виконали обов’язки служби у військовому резерві впродовж строків 1 і 2 контрактів, засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, зокрема, зі звільненням від відбування покарання та призовники, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби чи зборів військовозобов’язаних.

Під час призову на строкову військову службу всі, хто у складі команди буде направлений до військової частини, отримають одноразову грошову винагороду в розмірі – 4 тис. 54 грн.

За порушення правил військового обліку, неявку за викликом до військового комісаріату без поважних причин призовники притягуються до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством.

У свою чергу, начальник відділу офіцерів запасу і кадрів – підполковник Закарпатського обласного військового комісаріату Андрій Лущакевич розповів, що в червні – липні 2020 року до лав Збройних сил України призвуть і офіцерів запасу.

– Відповідно до наказу, за 16 військово-обліковими спеціальностями підлягатиме призову 500 офіцерів запасу віком до 43 років, які закінчили кафедри військової підготовки, мають вищу освіту не нижче бакалавра та не проходили військову службу. Офіцерів буде призначено на посади слухачів курсів перепідготовки та підвищення кваліфікації при вищих військових навчальних закладах і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти для проходження обов’язкової підготовки протягом трьох місяців, – наголосив Лущакевич. Потім їх призначать на посади у військових частинах Збройних сил України.

До участі в операції Об’єднаних сил призвані офіцери залучатися не будуть. Залучення їх до проведення Операції об’єднаних сил можливе лише в добровільному порядку після укладання ними контракту про проходження військової служби.

На офіцерів, яких буде призвано, розповсюджується весь пакет соціальних пільг та гарантій військовослужбовців за контрактом.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
Всі новини