102521
14:12 22.052020

Медзакладам, які працюють з хворими на COVID-19, за квітень виділили 125 млн грн – НСЗУ

Життя 5239

Національна служба здоров’я України підписала договори з усіма 25-ти центрами екстреної медичної допомоги на надання допомоги пацієнтам із коронавірусом та вже виплатила 124 млн грн допомоги за квітень.

Також 2 мільйони гривень НСЗУ виплатила закладам за медичні послуги мобільних бригад, які працюють з пацієнтами з підозрою або діагнозом COVID-19.

Про це під час онлайн-брифінгу «Виплати медичним закладам за лікування пацієнтів з COVID-19» розповіли спікери заходу: Оксана Мовчан, керівниця Національної служби здоров’я України (НСЗУ), Андрій Віленський, директор Департаменту договірної роботи НСЗУ, а також Ольга Кудіненко, засновниця благодійного фонду «Таблеточки».

– Ми знаємо, що дніпропетровські та чернівецькі центри екстреної медичної допомоги вже виплатили доплати своїм медикам. До прикладу, в чернівецькому центрі екстреної допомоги середні виплати складають близько 415 тис грн, максимальні – 22 тис грн. Також ми вийшли на фінальну стадію контрактування медзакладів, які надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19, а також мобільним бригадам, які виїжджають до таких пацієнтів. Я хочу наголосити, що НСЗУ підписує контракти з медзакладами лише за умов, що вони мають усе необхідне для лікування коронавірусних хворих: медобладнання (зокрема апарати ШВЛ), лікарів та медперсонал відповідної кваліфікації. Ми повинні бути впевнені, що коли пацієнт потрапить до такого медзакладу, то буде зроблено все можливе, щоб його вилікувати, – повідомила Оксана Мовчан.

За її словами, багато лікарень не отримала держсубвенції для лікарень за березень. Натомість НСЗУ знадобилося всього чотири робочі дні, аби перші виплати пішли в лікарні і пацієнти могли отримати належне лікування, а медики – доплату за свою роботу в умовах підвищеного ризику.

У свою чергу Андрій Віленський, директор Департаменту договірної роботи НСЗУ, розповів яким чином проводяться виплати закладам, які працюють з хворими на COVID-19.

– Медичні заклади, які працюють з хворими на коронавірусну інфекцію, самостійно визначають розміри та порядок виплат медичним працівникам.

Оскільки більшість медичних закладів перебувають у комунальній власності – НСЗУ не має можливості прямо впливати на них, – зазначив Андрій Віленський.

Посадовець пояснив, що виплати НСЗУ здійснює закладам на основі укладеному між ними договору. А вже порядок здійснення доплат медичним працівниками визначається колективним договором кожного медичного закладу окремо. Відтак, відповідальність за розрахунок та нарахування таких виплат несе виключно керівник конкретного медичного закладу. Разом з тим Андрій Віленський додав, що медичні заклади щомісяця звітуються перед НСЗУ про використання коштів. Отож, НСЗУ має можливість здійснювати нагляд за дотриманням порядку здійснення виплат.

Варто зазначити, що у Національній службі здоров’я наголосили, що хворих коронавірусом лікують виключно за державні кошти. Пацієнти з COVID-19 не повинні нічого оплачувати за власний рахунок.

Ольга Кудіненко, засновниця благодійного фонду «Таблеточки», торкнулася питання конкурс на посаду голови НСЗУ. Нагадаємо, що конкурс вже закінчився, утім переможця визначено так і не було.

– Ми вимагаємо відкритого конкурсу, навіть якщо це зараз неможливо по закону. Не можна назначати людину «зверху» у професійності якої ми не впевнені. Ми як пацієнтська спільнота та представники благодійного фонду, який 9 років допомагає онкохворим дітям, вимагаємо відкритого конкурсу, – наголосила Кудіненко.

Насамкінець, відповідаючи на запитання журналістів, керівниця Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан наголосила ще раз на тому, що медики екстреної медичної допомоги, які виїжджають на виклик до людей з підозрою на коронавірус також отримають доплати, незважаючи на те, був підтверджений COVID-19 чи ні.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини