102506
17:01 21.052020

На Закарпатті розпочався підготовчий етап із запровадження програми відновного правосуддя для неповнолітніх

Життя 3655

У Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області 19 травня, відбулася зустріч учасників міжвідомчої робочої групи з відновного правосуддя області. У заході взяли участь Наталія Кузан – начальник відділу ювенальної юстиції Прокуратури Закарпатської області, Андрій Курта – начальник сектору Ювенальної превенції ГУНП в Закарпатській області, Віталій Мураль – начальник філії ДУ «Центр пробації» в Закарпатській області, Світлана Якімеліна – начальник Служби у справах дітей обласної держадміністрації та ін.

Як зазначив директор Регіонального центру Василь Попадинець, пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» вже працює у п’ятьох областях Україні. Наразі ініціатива, яка повинна стати підгрунтям для створення системи відновного правосуддя для неповнолітніх і дає їм шанс на виправлення, запроваджується по всій Украіні. Головною метою цієї зустрічі є вироблення алгоритму дій для подальшоі роботи, – наголосив В.Попадинець.

Фахівець Регіонального центру Павло Марамигін ознайомив присутніх із основними завданням та пунктами програми, а також запропонував провести засідання міжвідомчого круглого столу із залученням інших учасників процесу – з метою ознайомлення їх із проектом з відновного правосуддя. Наразі в області відібрано 7 адвокатів, які пройдуть навчання та отримають відповідні сертифікати.

Учасники зустрічі висловили свої пропозиції щодо складу міжвідомчої робочої групи, зокрема, щодо залучення психологів, соціальних працівників, представників громадських організацій та ін. Упродовж заходу йшлося і про виклики, які можуть виникати у процесі запровадження програми.

Водночас, керівник філії ДУ «Центру пробації» Віталій Мураль поінформував, що станом на І квартал 2020 року на обліку перебуває 56 неповнолітніх, 17 з яких вчинили злочини невеликої та середньої тяжкості. І саме для таких осіб цей проект є чи не єдиним шансом для того, аби стати на шлях виправлення та не зламати свою долю та майбутнє, відбуваючи покарання.

Регіональний центр з надання БВПД у Закарпатській області

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах