102394
11:17 18.052020

Як закарпатці варять мед та готують ліки з кульбаби

Життя 24013

У квітні-травні триває масове цвітіння кульбаби. Жовті квіти нагадують сонце, вони є хорошим медоносом, тому бджоли тут як тут. Рослина росте на городах, полях, узбіччях дороги – живуча, пробивається навіть з-під шару каміння, асфальтового покриття. Як кажуть, аптека під ногами.

У народній медицині кульбаба використовується дуже часто. Варто зауважити, що корисним є і квіти, і листя, і коріння. Травники рекомендують її вживати при таких захворюваннях, як атеросклероз, при запальних процесах у нирках і печінці, а також при каменях в жовчному міхурі, холециститі, гастриті зі зниженою кислотністю, низькому рівні калію в організмі, цирозі печінки.

Всім, у кого часто з’являється герпес на губах або біля носа, треба один раз на тиждень протягом усього періоду цвітіння кульбаби з’їдати по 7-10 золотистих голівок суцвіть, попередньо очистивши їх від зелені. На смак вони солодкуваті, з медовим запахом. Після такого лікування про висипання ви забудете надовго.

Закарпатці з діда-прадіда роблять ліки з кульбаби і варять мед. Про це вони розповіли кореспонденту «Карпатського об’єктива».

Ганна Василівна з Малого Раківця, що на Іршавщині, почала готувати ліки з квітів кульбаби десять років тому, після видалення жовчного міхура.

– Про користь кульбаби прочитала в газеті. Наше село екологічно чисте, розміщене під горами. Кульбаба росте всюди, тому не проблема її заготовити. Квіти заливаю медом або цукровим сиропом, додаю лимон. Складаю в чисті півлітрові банки, пастеризую хвилин 15, закатую кришками. Зберігаю в прохолодному місці. Столову ложку ліків заливаю теплою водою, п’ю як чай. Смачно і корисно, – додала моя співрозмовниця.

Хустинка Ілона сушить квіти і коріння кульбаби. Потім готує з них чай. Каже, що завдяки цій рослині забула про проблеми із травленням: зникла гіркота в роті, печія, болі під правим підребер’ям.

Аби зберегти якомога більше корисних властивостей кульбаби, Валентина Іванівна з Перечина квіти перемолола, засипала їх цукром, додала лимон. Протягом чотирьох днів масу щодня перемішувала. Потім розклала в стерильні банки. Закрила поліетиленовими кришками. Продукт зберігає в холодильнику. Протягом місяця приймає по два рази на день, вранці та ввечері, додаючи по чайній ложці до склянки води. Ліки також додає до каші, яку готує на сніданок. Жінка каже, що під час кульбабового курсу худне на два кілограми, шкіра обличчя покращується.

60-річна Марія Лендєл з Мукачівщини щороку варить щонайменше п’ять літрів меду з квітів кульбаби. Солодкий продукт дуже люблять онуки з млинцями, сиром, манною кашею, чаєм.

– Збираю квіти в сонячну погоду, багато, два відра, кількість не рахую. Все роблю на око і смак. Заливаю холодною водою на добу. Наступного дня все висипаю до великої каструлі, доводжу до кипіння. На повільному вогні варю хвилин 20. Охолоджую. Проціджую, квіти віджимаю і викидаю. Потім додаю цукор за смаком, цедру лимона. Варю на повільному вогні до густоти свіжого меду. Готовий продукт розливаю у банки, закатую. Мій мед смакує всім членам сім’ї. Як кажуть, дешево і сердито, – посміхається пані Марія.

Пенсіонери Поповичі з Ужгорода – Василь та Олена – мають дачу за містом. Свіжі квіти кульбаби жують, запиваючи водою.

– Дотримуємось здорового способу життя. Їмо багато салатів, овочів, які самі вирощуємо. Навесні до свого раціону додаємо квіти кульбаби, нам з чоловіком смакують, до того ж корисні, – зауважила пані Олена.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах