101913
08:32 6.052020

Психічнохворі закарпатці опиняться на вулиці. ВІДЕО

Життя 4754

Пацієнти та працівники обласної психіатричної лікарні, що у Вільшанах можуть опинитися на вулиці. Причина банальна – на їх утримання виділили всього 14 % від потреби. Куди подінуться хворі, переважна більшість яких не має навіть рідних?

Психіатрична лікарня в селі Вільшани була заснована понад 60 років тому. Пацієнтів за цей час тут пролікувалась не одна тисяча. І усі вони отримували належний догляд та відповідну медичну допомогу.

Зараз переважна більшість пацієнтів, а це майже 80% хворих, люди старші 60 років. Усі вони потребують не лише лікування а й особливого догляду. Адже значна частина з них вже не може себе елементарно обйти: Їх треба годувати, та інколи навіть водити до вбиральні.

Проблема в тому, каже директор закладу, що з початком другого етапу медреформи, заклад втратить більше 80% фінасування. А це значить, тих хворих, які тут перебувають вже багато років просто нічим буде ні лікувати ні годувати. Тож, яке яке майбутнє чекає на хворих, які більшу частину життя провели у стінах цієї лікарні, важко і уявити. Зараз у закладі проходять лікування понад сотня хворих. Частина з них немає паспортів. Та над вирішенням цього питання активно працюють.

Головне, що усі пацієнти, які тут лікуються відчувають себе комусь потрібними. З ними спілкуються на рівних та дозволяють допомагати у господарчих справах. Медичні працівники різних рівнів перекоанні, такі заклади ні в якому разі неможна залишати без фінансування, адже це фактично це означає їх закриття. Тож, чи залишаться пацієнти таких лікарень сам на сам зі своїми проблеми і яка доля їх поки – питання, однозначно лише одне: без допомоги та підтримки інших такі люди не довго не проживуть.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах