101347
11:46 19.042020

На Хустщині відремонтували колодязь «Бовцар»

Життя 10408

Криниця Бовцар перед с.Вільшани Хустського району була відремонтована Товариством угорської культури Закарпаття (КМКС). Назва Бовцар говорить сама за себе – «Тут був цар». Оскільки закарпатські угорці та русини пишаються пам’ятними місцями, пов’язаними з великим князем Трансільванії, керівником антигабсбурзької національно-визвольної війни, останніми роками КМКС намагається відреставрувати та привести до ладу меморіальні місця, пов’язані з культом князя Ференца Ракоці II.

За традицією, привабливість кришталево чистої джерельної води полягає в тому, що сам Ференц Ракоці пив із джерела. Про це зберігся пам’ятний знак, встановлений у 1896 році.

Криниця Бовцар востаннє була відремонтована в річницю тисячолітнього «завоювання батьківщини» угорцями (угор. Honfoglalás), коли тут була збудована меморіальна стіна з червоною мармуровою меморіальною дошкою. Посеред стіни золотими літерами вигравірували напис: «18 лютого 1711 року тут побував князь Ференц Ракоці II – 1896».

Криниця знаходиться в Хустському районі в (історичній жупі Марамуреш) перед горою Бовцар (Вовчарський Верх). З ініціативи голови районної організації Товариства Угорської культури КМКС (Хустської, Тячівської та Рахівської) колодязь був приведений до ладу і над ним була побудована дахова конструкція, що захищає чисту воду джерела.

Під даховою конструкцією також є вигравірувана дерев’яна табличка, на якій латиною та українською мовою викарбувано напис: «Cum deo Pro Patria et Libertate» – З Богом за батьківщину і за свободу!

Йожеф Шарі розповів нашому виданню:

– Нам удалося відремонтувати кожен меморіал, пов’язаний із Ракоці, і криниця була останнім місцем, яке потребувало допомоги, – тепер і вона готова. Ми сподіваємось, що відтепер цей колодязь гідно поповнить список відомих місць культу Ракоці на Закарпатті. Роботи розпочались ще до епідемії, тому ми успішно їх завершили, і коли коронавірусна загроза мине, ми б хотіли урочисто відкрити її».

Існує також легенда про криницю, згідно з якою князь не тільки пив із неї воду, а власноруч збудував її. Легенда розповідає: «Німець переміг армію Ракоці, і він із деякими русинами вирушив до Польщі. Німці гналися за ним верхи на конях і ледь не наздогнали Ракоці, коли він прибув у Бовцар. Тут жителі села сховали князя від німців. Ракоці пробув у селі три дні. Коли німці пішли, князь хотів віддячити жителям села за їхню доброту. Він помітив, що колодязів у селі немає, тож воду носять здалеку. Князь не барився: він вибрав кілька помічників, потім закасав рукави і взявся за роботу. Вони копали колодязь, після чого Ракоці почав сам класти стіну криниці. Під час роботи він узяв гладкий камінь і видряпав на ньому: «Тут побував Ференц Ракоці, він заклав стіну криниці».

Він передав колодязь і рушив далі. До Польщі.

Селяни дали йому путівник, щоб він не загубився, а місце назвали Бовцар – на його честь, що означає: тут побував цар, князь. Тим, хто не вірить, показують гладкий камінь, на якому сам Ракоці надряпав, що він заклав стіну криниці» (Джерело: Szépasszony Dombja – Dupka György, Zubánics László).

Karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
У Мукачеві виявили нетверезого водія, який створював аварійні ситуації
18:22
Всі новини