10100
17:30 13.072016

У Закарпатському Державному архіві проходять практику студенти-історики

Життя 6344

З 27 червня ‒ 17 липня 2016 року на базі Державного архіву Закарпатської області проходять практику студенти ІІІ курсу історичного факультету ДВНЗ „Ужгородського національного університету”.

DSC04519

Відповідно до плану проведення архівної практики, передбачено ознайомлення студентів УжНУ з історією утворення Державного архіву Закарпатської області, структурою та науково-довідковою бібліотекою, а також з системою роботи архівної галузі України та особливостями архівної системи області.

З вітальним словом перед студентами ДВНЗ „Ужгородського національного університету” виступив директор держархіву Михайло Місюк.

DSC04492

Керівником проходження практики студентів в архівній установі призначено заступника директора архіву Марканича М.В.

Протягом практики спеціалісти архіву прочитають студентам лекції, їх тематика: нормативно-правові акти та методичні документи з архівної справи і діловодства; ведення поточного діловодства, порядок роботи з документами з моменту їх утворення або надходження в установу, підприємство, організацію; організація документів Національного архівного фонду: основні поняття, облік документів в архіві; користування документами архіву та використання архівної інформації, передбачена  і практична робота студентів з документами в структурних підрозділах держархіву.

DSC04509

Під час проходження практики в читальному залі архіву перед студентами УжНУ виступив О.М. Корсун – керівник науково-редакційної групи обласної Книги „Реабілітовані історією”. Він розповів про роботу з архівними документами у період підготовки до видання документальних збірників: „Закарпатські втікачі в СРСР: через табори ГУЛАГу і Бузулуку до рідних Карпат. 1939 – 1947 рр.”, „Закарпатські угорці і німці: інтернування та депортаційні процеси. 1944–1945 рр.”. До збірника „Закарпатські угорці і німці…” ввійшли унікальні документи, що стосуються вказаної проблеми. Значну частину документів збірника становлять матеріали з архівних фондів Державного архіву Закарпатської області, Управління СБ України та Управління МВС в Закарпатській області, а також з приватних збірок окремих громадян. Збірник архівних документів і матеріалів „Колективізація в Закарпатті: політичні та адміністративні заходи примусового впливу на селян. 1944 ‒ 1945 рр.”. У цьому збірнику відкриваються невідомі широкому загалу сторінки періоду проведення „суцільної” колективізації в Закарпатті, який залишився у пам`яті мешканців краю як час надзвичайно болісних змін, періоду від одноосібної до колгоспної системи господарювання на землі, колективних виступів проти організації колгоспів та масових арештів селян і їхньої ізоляції в табори ГУЛАГу. Комуно-радянська система, маніпулюючи гаслами „переможних ідей комунізму” і „проявами ініціативи трудового селянства”, від початку намагалася міфологізувати перебіг тодішніх подій.

DSC04511

Під час свого виступу перед студентами О. Корсун також зауважив, що науковий пріоритет збірників полягає в тому, що більшість поданих в них документів друкується вперше. Вони дозволяють послідовно простежити розвиток історично доленосних для Закарпаття подій у повоєнний період. А з огляду на величезний обсяг архівних матеріалів, включених до збірників, і їх документальну змістовність вони поки що залишаються найбільш повним інформативним виданням про минулі події, пов`язані з інтернуванням та депортаціями, застосованими радянськими органами безпеки і внутрішніх справ, поряд з репресіями інших верств мешканців краю, до місцевого населення Закарпаття.

Розміщені у збірниках документи і матеріали дають змогу громадянам охопити весь спектр поки що малодосліджених, документальних свідчень про минулі події повоєнного періоду і зробити по них свій неупереджений висновок.

DSC04512

Про історію і структуру та систему роботи архівної галузі України, а також особливості архівної системи області та умовами зберігання і використання документів Національного архівного фонду України – розповів заступник директора архіву Марканич М.В.

У період проходження архівної практики студенти мають можливість ознайомитись з Історичною довідкою архіву, довідковим апаратом, з цінними та унікальними документами XІV– ХІХ століть, відвідати тематичні виставки документів; залучатись до роботи в окремих відділах архіву, а також  проведена ознайомча екскурсія по сховищах архіву де зберігаються документи Національного архівного фонду України.

Особливий інтерес у студентів викликало вивчення архівних джерел при дослідженні родоводу (Церковні книги міст та сіл Закарпаття 1715‒1895 рр. Метричні книги 1895‒1960 років. Метричні книги громадян іудейського та реформатського віровизнання за 1837‒1944 роки).

DSC04517

Студенти-практиканти переконалися, що сьогодні Державний архів Закарпатської області – це скарбниця унікальних документів, зміст яких розкриває чимало цікавих сторінок з історії Угорщини, Чехії, Словаччини, Румунії, Польщі, Австрії, Німеччини, Сербії, Росії та інших європейських країн. Зібрані в архіві документи висвітлюють історію Закарпатської України часів її входження до складу Австро-Угорщини (XIV ст. – 1919 р.), Чехословаччини (1919 – 1938 рр.), а також окупацію краю Угорщиною (1939 – 1944 рр.), історію утворення та возз`єднання Закарпатської України з УРСР.

Керівництво архіву надіється, що практика майбутніх істориків буде мати важливе значення з огляду на подальшу їх участь в роботі різних студентських наукових конференцій, що проводяться в нашому університеті, вищих навчальних закладах України та зарубіжжя. А також, що більшість сьогоднішніх студентів-практикантів в майбутньому відвідуватимуть державний архів області як дослідники, а деякі з них працюватимуть на архівній ниві Закарпаття та стануть висококласними фахівцями в галузі архівної справи України.

Михайло Марканич,

заступник директора держархіву,

член Національної спілки журналістів України

DSC04523

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах