100852
10:02 6.042020

На Тячівщині вже збирають лікарські рослини

Життя 7509

Стартував сезон з заготівлі квітів мати-й-мачухи.

Кожного року з ранньої весни, гуляючи, подорожуючи горами, лісом, полонинами і гірськими луками, для розваги чи по роботі, я захоплююся спостереженням за природою і збором тих див, які вона так щедро уготувала для людини, розмістивши просто під ноги.

Треба просто помічати їх, знати про них, не лінуватися нахилитися, вміло і своєчасно підбирати з-під ніг. Деякі з них, стануть цілющими, духмяними і смачними купажами трав’яних чаїв, що дуже смакують, а деякі – лікувальними компонентами для різних зборів, настоїв і настоянок не менш дієвих, а інколи й ефективніше фармацевтичних засобів. Цей рік не виняток. Благо, ліс і гори – за городом і пролягають на багато десятків кілометрів, де можна спокійно ходити без маски, а коронавірус здається страшним кошмаром серед неймовірної весняної краси, розбудженої після зимового сну.

У цьому році збір лікарських трав розпочав з квітів, які обов’язково повинні комплектувати кожну домашню аптечку!

У перекладі з латинської – та, що виганяє кашель.

Tussilago або трава мати-й-мачуха має протизапальні, відхаркувальні, пом’якшувальні, дезінфікуючі властивості. Вона обволікає уражену або запалену слизову оболонку, створює захисну плівку. Потім деактивує запальний процес, стимулює регенерацію і нормалізує діяльність пошкоджених тканин. Розріджує мокротиння, сприяє його якнайшвидшому відходу, знімає запалення та очищує дихальні шляхи. Відомо про діуретичну, в’яжучу, жовчогінну та потогінну дію трави.

Використовується для лікування гострих і хронічних захворювань дихальних шляхів. Ефективна при бронхіті, ГРВІ та ГРЗ, грипі, пневмонії, плевриті, бронхіальній астмі і т.д. Листя мати-й-мачухи позбавляє від кашлю, виводить мокроту. Його вживають при циститах, захворюваннях нирок, печінки, жовчного міхура; при хворобах шлунково-кишкового тракту, пов’язаних із запальними процесами: гастриті, виразці і коліті.

У вигляді ополіскувань мати-й-мачуху призначають при хворобах горла і порожнини рота: пародонтозі, гінгівіті.

У народній медицині рослину використовують також при гіпертонії та атеросклерозі, оскільки вважається, що мати-й-мачуха має спазмолітичні й антисклеротичні властивості. З листя роблять компреси при наривах, опіках, екземі, хронічних виразках, фурункулах. У гінекології роблять спринцювання при кольпітах. П’ють як чай при водянці, задусі та грудних хворобах. Найчастіше саме цю рослину дають від кашлю дітям.

Листя мати-й-мачухи застосовують для лікування випадіння та для зміцнення волосся, втираючи в голову настій у випадку сухої себореї й лупи.

Мати-й-мачуха входить до складу чаїв, трав’яних зборів та дренажних напоїв для схуднення.

В’ячеслав Дикун, фельдшер рятувальник Усть-Чорнянського ГПРВ, tyachivnews.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах