100226
09:48 18.032020

У Закарпатській ОДА відбувся брифінг щодо коронавірусу

Життя 5300

Учора, 17 березня, в Закарпатській облдержадміністрації відбувся брифінг щодо заходів запобігання поширенню коронавірусу на Закарпатті.

Олексій Гетманенко – в.о. голови Закарпатської ОДА

Через пункти пропуску на Закарпатті продовжують повертатися з-за кордону громадяни України. велика кількість українців заїжджає на територію України. Сьогодні – це більше ніж 200 осіб в Ужгороді, на КПП Вилок – біля 30 осіб. Нам дуже важливо, щоб наші українці могли добратись до своїх домівок і в той же час якісно організувати цей процес, щоб мінімізувати ризики. Ми звернулися до власників транспортних засобів, які оперативно, швидко організували роботу, надали необхідну кількість транспорту. Велика частка тих, хто повертається – це закарпатці. Є люди і з Івано-Франківської області, Львова. На дорогах здійснює патрулювання поліція. Автобуси їдуть визначеним маршрутом. По маршруту визначені дві АЗС, де можна дозаправити автобуси, в туалет сходити, і т.д. І далі ці автобуси поїдуть за межі території області. На кордоні проводять температурний скринінг цих людей. Тобто ситуацію ми врегулювали.

Крім того, вчора було підписано розпорядження, де із резервного фонду було виділено 4 мільйони 50 тис грн. Ці гроші підуть на фінансування КП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» в розмірі 3 мільйона 685 тис. грн. Ці гроші планують витратити на придбання засобів індивідуального захисту, лікарських засобів, виробів медичного призначення та тест засобів. Також отримують кошти в сумі 395 тис. грн. КНП «Закарпатський територіальний центр екстреної медичної допомоги». Це наші швидкі, для того, щоб у разі потреби вони могли швидко реагувати і вирішувати проблеми по суті.

Ще можу анонсувати те, що завтра відбудеться позачергова сесія Закарпатської обласної ради, на якій розглядатимуть максимум 1-2 питання, пов’язані із заходами запобігання корона вірусу. Мова йде про додаткове виділення коштів у рамках створеної програми. У разі потреби у нас буде програма, і ця програма буде профінансована певними коштами, щоб у разі потреби ми могли швидко реагувати на вентиляцію легенів, на інше обладнання, і т. д.

Єлизавета Біров – директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА

Маю проінформувати вас про ті події, які сталися з вчорашнього дня в області. На теперішній час в обласній інфекційній лікарні є 3 особи, госпіталізовані. Одна особа, вона по віку, по історії подорожу підлягає обстеженню на CoVir19. Друга особа, вона є молодого віку, вона по історії подорожу підлягає і має температуру і підлягає обстеженню на CoVir19. І десь годину назад поступила ще одна особа, яка має скарги на ГРВІ, але по історії хвороби також підлягає обстеженню. На сьогодні стан цих 3-х осіб задовільний, згідно протоколу вони отримують лікування. Аналізи цих пацієнтів відправлені у Київ, де будуть визначати наявність CoVir19

Михайло Поляк – директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня»

Я трошки доповню про цих хворих. Вони дійсно, вчора двоє поступили і сьогодні один. Він відноситься до групи ризику, тому що має більше років. Він мав і задишку. Крім того, має гіпертонічну хворобу і має цукровий діабет, тобто він у групі ризику. Звичайно, що він у першу чергу був госпіталізований. Обстежений на ГРВІ, але ні грипу ні інших інфекцій не було знайдено, і звичайно у нього забраний аналіз і сьогодні відправлений на CoVir19. Інші двоє хворих, вони більш легкі, але на сьогодні вони всі у задовільному стані, але теж по історії подорожей і по клінічним проявам вони теж підлягають дообстеженню і їх аналізи теж сьогодні будуть відправлені на Київ. Тобто, сподіватимусь, що найближчим часом ми будемо мати результат. Можливо завтра, можливо після завтра, але будемо мати. Поки що у нас тестів не має. І швидких не має, чесно кажучи, хоча всі запитують про швидкі тести, я вам хочу сказати, що фірми-дистриб’ютори вони просто рекламують і чесно кажучи ми вже теж проплатили кошти щоб закупити швидкі тести. але поставка їх буде у період 25-31 березня. Це ажіотаж в Інтернет-магазинах, але фактично таких тестів не має ще. Хочу зазначити, що оперативно працює і департамент охорони здоров’я і обласна державна адміністрація. Як ви бачите, виділені кошти на обласну інфекційну лікарню і найближчий час ми вже проводимо моніторинг як нам це все закупити, в першу чергу це засоби індивідуального захисту. Я думаю, що найближчий час ми ці закупки зробимо і будемо у спокійному режимі працювати, тому що засоби індивідуального захисту, і першу чергу респіратори, вони закінчуються і зараз їх проблематично закупити. Але ми над цим працюємо кожен день і думаю найближчим часом ми їх закупимо в достатній кількості. Ми отримали значну частину одноразових масок, хірургічних, і вони вже роздані у всі райони, тому на перший час засоби індивідуального захисту у нас є і вони поповнилися, але працюємо над тим, в тому числі і по районам, щоб ці запаси поповнити, щоб люди могли спокійно працювати.

Вікторія Тимчик – заввідділу епідеміологічного нагляду і профілактики інфекційних захворювань Закарпатського лабораторного центру МОЗ України

По обстеженню випадків підозри, не очікуючи лабораторного підтвердження або спростування, було розпочаті необхідні протиепідеміологічні заходи. Тобто було встановлено коло тісних контактів, за якими встановлено медичне спостереження. Вони перебувають вдома. Що стосується тих країн, де перебували дані особи, то двоє приїхали з Чехії, одна людина приїхала з Голландії. Хочу добавити від себе, що зараз всесвітньою організацією охорони здоров’я оновила визначення критерій випадків, що ж саме підлягає під підозру на CoVir19. Це є ознаки ГРВІ, який має раптовий початок, має лихоманку, 38 градусів і вище а також один із клінічних симптомів: кашель або задишка. Крім того, така особа має мати відповідний історію подорожей. Крім того, має бути тісний контакт із підозрілим або підтвердженим випадком на коронавірус.

Основна маса людей приїхала із-за кордону у період четвер – неділя минулого тижня. Зараз вони звертаються до сімейних лікарів і повідомляють їм, що вони приїхали до дому. Рекомендовано самоізоляція, по можливості не виходити з дому. Зараз на вулиці тривають карантинні заходи, і це буде сприяти в тому, що людина не будуть мати куди піти, не будуть іти в гості до інших людей, не будуть запрошувати до себе гостей. Ці 14 днів самоізоляції потрібні для того, щоб не інфікувати тих людей, з якими вони проживають.

Питання

Ці троє в самоізоляції чи в лікарні?

Вікторія Тимчик – заввідділу епідеміологічного нагляду і профілактики інфекційних захворювань Закарпатського лабораторного центру МОЗ України

В лікарні. Контактні особи на самоізоляції, дома. Декілька слів можу сказати про те, що такі тісні контакти. Тісні контакти це коли людина перебуває і безпосередній близькості 1-1,5 м до людини, яка хвора на CoVir19 і виділяє вірус. Тобто людина має чхати, кашляти, не носити засоби індивідуального захисту і має бути спілкування з такою людиною довше ніж 15 хв. Тобто контактні – це ті особи, які безпосередньо проживають дома або проживали за 14 днів до початку перших симптомів. Особи, які відвідували медичні заклади і доглядали за хворими у медичних закладах – це теж є тісні контакти. Під час відвідування магазинів необхідно триматися осторонь від тих людей, які візуально схожі на хворих. CoVir19 передається не через повітря а через крапель ти слизу.

Михайло Поляк – директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня»

Хочу заспокоїти всіх, що кожен із тих хворих знаходяться окремо у боксі. Всі ізольовані, всі вони у задовільному стані і по синдрому отримують терапію. Всі вони будуть в окремому боксі до встановлення діагнозу.

Питання

Яка кількість об’єктів закрита по області через обмежувальні заходи і ще скільки мають закрити? Як контролюватимуть перевізників, які мають перевозити по 10 людей?

Олексій Гетманенко – в.о. голови Закарпатської ОДА

Контролювати буде поліція. Із завтрашнього ранку. Патрулювання вже здійснюють по трасам. По транспорту. В містах маршрутки будуть працювати. Автобуси. Завтра з 12 години дня за рішенням КМУ міжрайонне і обласне транспортування буде припинено. По закриттю закладів. Учора комісія прийняла рішення, яким ми рекомендували закрити повністю всі басейни, театри, магазини, окрім автозаправок, аптек і продуктових магазинів. Все інше повинно бути закрито. І, як ви бачите, по місту вже діє.

Питання

Чи є якийсь механізм дій в ситуації коли, наприклад, людина прилітає (приїздить) із зони розповсюдження коронавірусу і не дотримується двотижневої самоізоляції? Хто і що має зробити?

Олексій Гетманенко – в.о. голови Закарпатської ОДА

Ми підготували «пам’ятку». З одного боку – пояснення терміну «самоізоляція», і що людина повинна робити. З іншого боку – чітка інформація ПІБ, звідки їде, куди. В ОДА вже є штаб, що працює цілодобово, де є представники всіх структур. В цей штаб буде зводитися уся ця інформація, і буде зроблений реєстр тих людей, які заїжджають на територію України. Ті, які по Закарпаттю: ми будемо чітко розуміти, куди людина приїхала і звідки. Відбувається тристороння перевірка даної особи. З одного боку – це дільничний лікар, потім – сільський голова, якому надають інформацію. і дільничний працівник поліції. Вони будуть дивитися, чи знаходиться людина на самоізоляції, як у неї зі станом здоров’я. Також вся інформація про людей, які роз’їжджатимуть по всій території України, буде надаватися МВС та Міністерству охорони здоров’я, щоб всі ці заходи були здійснені на всій території України.

Питання

Озвучте точну кількість апаратів штучної вентиляції легенів в області у розрізі районів і міст. Учора йшлося про 174, сьогодні керівник охорони здоров’я Ужгорода назвав цифру 4, в місті. Чого в самому обласному центрі тільки чотири? І де решта?

Єлизавета Біров – директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА

Я учора озвучила цю інформацію. У нас дійсно 174 апарати наркозно-дихальні. З них 94 – чисто апарати ШВЛ. Із цих, 83 – апарати середнього класу, а 11 – вищого експерт класу. Враховуючи сьогоднішню ситуації в світі по COVID-19, статистику, як розгортаються події в країнах, для прикладу, як Італія, то цих апаратів нам потрібно ще дозакупити. Тому МОЗ прийняло рішення, що вони закуповують додатково на кожну область ще апарати штучної вентиляції. Я не готова Вам сказати про цю інформацію з Ужгородської міської ради, вони говорили за свою міську центральну лікарню. Вони забули про те, що на території Ужгорода знаходяться ще онкодиспансер, де є також реанімаційне відділення з апаратами штучної вентиляції, інфекційна лікарня (5 апаратів), кардіодиспансер, фтизіатрія, обласна клінічна лікарня, яка є оплотом інтенсивної терапії в області. Тому на території Ужгорода не та кількість апаратів яку назвали, їх значно більше. Якщо вам потрібно списки закладів, ми можемо вам посписочно дати інформацію.

Михайло Поляк – директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня»

У 80 % людей захворювання протікають у легкій формі, і лише 20% – потребують госпіталізації. 3-5 % потребують ШВЛ терапії. Якщо до МОН надійде 500 млн грн. для закупки, і вони дозакуплять апарати для областей, то ми справимося із завданням, якщо об’єднаємо всі наші лікарні, інтенсивні терапії.

Питання

По заробітчанам, вони активно поверталися минулого тижня. Чи були від людей звернення з приводу температури? Чи фіксували наші медслужби якісь такі звернення?

Олексій Гетманенко – в.о. голови Закарпатської ОДА

Всі люди, які заїжджають на територію області, проходять температурний скрінінг. Але будемо відверті. Вони напевно вживають якісь пігулки, щоб знизити. Так і є насправді. Але повідомлень про випадки фіксації температури вище 38 до нас не надходило. Це на кордоні.

Єлизавета Біров – директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА

Якщо, як сказав Олексій Олександрович, люди пробують хитрити, то це їх дуже погана тактика. Якщо вони заїжджають на кордон, збиваючи собі температуру. Наші громадяни мають думати про те, що вони їдуть до своєї родини, до своїх похилого віку батьків, малолітніх дітей, дружини, сусідів. Свідомість населення – це головне, що відіграє головну роль у профілактиці. Наразі, в Україні, є 7 випадків коронавірусу. І вони є завезені. Хоча сьогодні надійшла інформація, в Україні госпіталізована молода людина, яка відвідувала жінку, що хворіла на COVID-19. Змінюється формат, коли є завезені випадки, а коли є колективні, зараження один від одного в середині країни. З тими заведеними випадками ми би справилися, якщо б громадяни дотримувалися всіх правил, які ми озвучували на всіх брифінгах, а сімейні лікарі – на сайтах, в особистих розмовах. Зараз є Інтернет, всі читають. Але треба не тільки читати, але й виконувати все.

Питання

Чи припинено міжміське сполучення? Хто возить у села продукти? Чи є там все? І як людей, у разі чого, будуть доставляти у лікарні? Чи є все необхідне для швидких? Чи багато викликів і з якими симптомами?

Олексій Гетманенко – в.о. голови Закарпатської ОДА

По міжміському транспорту – я відповів. Стосовно продуктів. Всі дистриб’ютори працюють у посиленому режимі. Всі магазини на сьогоднішній день готувалися до цієї ситуації. В достатній кількості є продукти в усіх магазинах. Певні магазини здійснюють контроль кількості людей, які їх відвідують. Але продуктами все забезпечено, ажіотажу і проблем в Закарпатській області на сьогодні немає. По зверненнях у швидку. До нас звернулася одна швидка, яка попросила допомогу у частині певного обладнання і придбання засобів індивідуального захисту. Ми відреагували, і виділили на це 395 тисяч гривень. Для того, щоб вони мали можливість якісно забезпечити свій персонал засобами захисту.

Єлизавета Біров – директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА

Департаментом охорони здоров’я щоденно моніторить. Не тільки у зв’язку із поширенням коронавірусу, але і у звичному режимі, щоденно є моніторінг, скільки викликів робить наша швидка, і які це є випадки. Сьогодні о 16.00 год. буде свіжа інформація, де буде зафіксована кількість викликів, в тому числі щодо випадків ГРВІ, які у нас є випадки наприклад пневмонії і якого типу ця пневмонія. За вчора, до прикладу, викликів по вірусній пневмонії ми не мали, у нас були тільки випадки бактеріальної пневмонії.

Михайло Поляк – директор КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня»

Треба відмітити, що зараз дуже активно працює первинна ланка, це відчувається по телефонним дзвінкам до обласної інфекційної лікарні, до лабораторного центру, де лікарі первинної ланки часто консультуються, як поводитись у тому чи іншому випадку. Це дуже добре, тому що дуже багато залежить від первинної ланки зараз. І дуже багато людей первинної ланки займаються тими людьми, які знаходяться на самоізоляції. Від їхньої роботи зараз дуже багато що залежить. Я ще хочу звернути увагу всіх, в тому числі і журналістів, перш за все, дуже багато залежить від громадянина: як він ставиться до себе, з ким він спілкується, з ким він проживає. Зараз є дуже багато інформації. Як себе правильно ізолювати? Що робити? Це дуже важливо. І хочу звернути увагу ще на одне. Дуже треба оберігати людей старшого покоління. Щоб вони менше ходили, щоб вони менше спілкувалися, а діти, які з ними чи окремо проживають, забезпечували їх продуктами, медикаментами. І тоді захворюваність набагато зменшиться і менше у нас буде випадків з летальним наслідком. Ми готові до одиноких випадків захворювання, але ми не готові до масових випадків. Це буде так, як в Італії. Нам цього не треба допустити. І це залежить від кожного громадянина, і як ми виконуємо ті рекомендації, які розписані Міністерством охорони здоров’я.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Медики Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака разом із американськими колегами консультуватимуть воїнів
13:22
Всі новини