100160
09:27 16.032020

Закарпатським нотаріусам рекомендовано піти на карантин через пандемію COVID-19

Життя 5725

Нотаріальна палата України звертається до нотаріусів та громадян у зв’язку із встановленням урядом на всій території України з 12 березня до 3 квітня 2020 року карантину задля запобігання поширенню коронавірусу COVID-19, пандемію якого вже оголошено ВООЗ у всьому світі.

Під час карантину з метою убезпечення від масового поширення вірусної інфекції рекомендуємо нотаріусам здійснити всі можливі профілактичні заходи та призупинити особистий прийом громадян.

Закликаємо громадян на період карантину утриматися від особистого відвідування державних нотаріальних контор та приватних нотаріусів, консультуватися із нотаріусами засобами телефонного та інтернет-зв’язку.

Окрім того, НПУ закликає владу вирішити питання щодо необхідності визнання карантину форс-мажорною обставиною, зокрема із можливістю надання податкових пільг громадянам та бізнесу, а також імпортерам в Україну медичних товарів та обладнання.

Закликаємо владу та бізнес максимально убезпечити людей від перебування в громадських місцях: закрити всі магазини, окрім продуктових та аптек; закрити всі заклади громадського харчування, нічні клуби та інші розважальні заклади тощо.

Просимо роботодавців заохочувати та організувати роботу працівників з дому, а громадян – пам’ятати, що найкращий спосіб захисту від хвороби це самоізоляція, тому не користуватися транспортом, не відвідувати місця скупчення людей, здійснювати покупки лише в інтернет-магазинах.

Здоров’я – найважливіша цінність! Піклуймося про себе та близьких!

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ НОТАРІУСІВ

1. Максимально обмежити особистий прийом громадян – з метою піклування про здоров’я відвідувачів, адже в нотаріальні контори, особливо державні, часто звертаються люди похилого віку.

2. Здійснювати особистий прийом лише за умови крайньої необхідності – в разі необхідності відкриття спадщини, коли минає 6-місячний строк, а також для того, щоб убезпечити громадян від порушень їх прав у разі пропуску строків. Організувати прийом документів поштою, за можливості.

3. Здійснювати консультування громадян по телефону та онлайн. За необхідності особистого прийому, здійснювати його лише за попереднім записом, пропускати даних відвідувачів у контору по одному, бажано в медичних масках.

4. За можливості тримати двері в нотаріальну контору зачиненими. Розмістити біля входу інформацію для відвідувачів із поясненням причин обмеження прийому та контактами для консультування по телефону чи онлайн.

5. В разі необхідності здійснювати особистий прийом громадян – організувати роботу таким чином, щоб до приміщення заходило не більше 1-3 осіб та не більше 1 особи в один кабінет. Для цього створити фізичну перепону для входу в кабінет зайвих осіб – поставити стіл на вході та передавати документи через нього, максимально віддалено перебуваючи від відвідувачів. Пояснити громадянам, що такі профілактичні заходи здійснюють задля їх безпеки, адже до нотаріусів звертається багато осіб, які могли переносити вірус.

6. Працювати в медичних масках (так, від вірусу не панацея, але захищає хоча від торкання руками до обличчя) та рукавичках (особливо при необхідності торкатися документів та грошей).

7. Обмежити використання готівки, організувати безготівкову оплату за вчинення нотаріальних дій.

8. У приміщенні нотаріальної контори здійснювати профілактичні заходи: дезінфікувати предмети інтер’єру, особливо ручки дверей, столи тощо. Розмістити антисептичні засоби, проводити вологе прибирання та провітрювання приміщень.

9. Нотаріусам, помічникам нотаріусів, консультантам тощо віком від 50 років радимо не брати участь в прийомі громадян, зважаючи на особливості поширення коронавірусу. Просимо Міністерство юстиції України запровадити таке правило в державних нотаріальних конторах.

РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ ГРОМАДЯН

1. Під час карантину не відвідувати нотаріальні контори та приватних нотаріусів! Вчинення майже всіх нотаріальних дій цілком можна відкласти. Фактично, єдиний терміновий привід звернутися до нотаріуса – якщо для заведення спадкової справи (6 місяців з дня смерті) залишилося мало часу, але і в цьому випадку спочатку зателефонуйте нотаріусу.

2. За необхідності отримання будь-якої інформації – консультуйтеся з нотаріусом по телефону або онлайн.

3. Не створюйте у нотаріальних конторах скупчення людей, не стійте в чергах. Намагайтеся зберігати відстань 2 метри один від одного. Виконуйте прохання нотаріусів щодо профілактичних заходів. Користуйтеся медичними масками та дезинфікуючими засобами, під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини