100034
22:05 12.032020

У приміщенні Закарпатської ОДА відкрили виставку присвячену 81-й річниці проголошення Карпатської України, яку область відзначатиме 15 березня

Життя 3814

«Наша земля проголошує: вона була, є й хоче бути УКРАЇНСЬКОЮ» – ці слова Августина Волошина на першому виставковому банері.

Їх він сказав на Соймі 15 березня 1939 року. Тоді у м.Хуст було проголошено незалежність Карпатської України. 20 тематичних банерів підготували фахівці Українського інституту національної пам’яті, спільно з істориком Олександром Пагірею. Інформаційні стенди розповідають про історію Карпатської України: представлені унікальні фото, свідчення очевидців, історичні документи.

Також є експозиція, яка знайомить з історією краю 1918-1919 років, коли здійснили першу спробу об’єднання у складі Української Народної Республіки зі столицею у Києві.

На виставці представлені фотокопії архівних документів з фондів Державного архіву Закарпатської області, які розповідають про вибори до першого Сойму Карпатської України. Голосування відбулося 12 лютого 1939 року. Ці вибори стали підґрунтям для проголошення державної самостійності краю у березні 1939 року.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах